Mødet med fremmede mennesker og ting - Europæiske perlers livshistorier i Grønland - Toft, Peter Andreas (Jordens Folk, 2011)
Engang   i 1700-tallet  endte et  par hollandske perler efter  en lang rejse som legetøj højt    mod    nord    i  Grønland. Både glasperler   og  andre  europæiske  ting  blev  brugt  og opfattet   på  mange  forskellige   måder af  inuit.  Tingenes  livsforløb  og  betydning  var stærkt  påvirket af de  lokale  kulturmødes  længde og karakter. Især var det afgørende, om  inuit  var i direkte  kontakt  med europæerne  eller  kun  med deres  ting.