Opokas sidste rejse - En historie om en genbegravelse - Seebach, Sophie Hooge (Jordens Folk, 2012)
På de støvede veje i det nordlige Uganda sker det, at man ser en mand med en aflang sammen rullet måtte bag på cyklen. Han trækker cyklen forsigtigt i vejkanten, og en flok mennesker med alvorsfulde miner følger ham. Optoget er en del af en genbegravelse, hvor liget af en afdød er blevet gravet op og skal flyttes til dets endelige hvilested. Genbegravelser er både en måde at få den dødes krop og ånd hjem på, men også et vigtigt element i bitre stridigheder om land.