Pakistan - Udveksling af fjendebilleder ved Wagah - Washington, Astrid Helene (Jordens Folk, 2013)
På grænsen  mellem  Pakistan og  Indien opføres hver dag ved solnedgang  et grænselukningsritual, som  ved  første  øjekast  blot  handler  om  at  tage  flagene  ned  og  lukke  porten  for  natten.   Men det  er  også  en  daglig  udveksling  af  rituel  aggression   og  fjendebilleder, som  udføres af de  to lande i   en  nøje afstemt  spejling.  For både  Pakistan  og  Indien er denne  udveksling  antageligvis med til at  styrke og  bekræfte nationen.  l  Pakistans    tilfælde  bidrager arvefjenden  Indien måske endda  til  en  fortsat  nationsopbygning,  som går  tilbage  til  statens  oprettelse.