Lodjurets historia - om tema och variation i de Nordamerikanska indianernas religioner - Lindberg, Christer (Jordens Folk, 2008)
Vetenskapen har bara två framkomliga vågar - antingen den reduktionistiska eller den strukturalistiska, menar Claude Levi·Strauss. Den forstnåmnda stråvar efter att reducera ett komplext fenomen till ett enklare fenomen på en lagre nivå, alltså forklara en del men inte helheten. Men når vi stålis infor fenomen av sådan komplexitet att de inte kan reduceras till en lagre nivå måste man istållet soka forklaringar utifrån dess relationer, med andra ordforsoka forstå vilket sorts system de utgor.