Restriktive reproduktive landskaber: Et etnografisk indblik i lokalt forankrede feminine værdier i Færøerne under forandring - Hermannsdóttir, Turið (Jordens Folk, 2025)
Færøerne er blevet belyst som et samfund, der bygger på traditionelle værdi- er, hvor familien tillægges stor værdi. Samfundet er “børne-centreret”, som antropolog Firouz Gaini belyser det i sin bog fra 2013 Lessons of Islands. Til det har jeg tilføjet, at moderskabet og dét at have børn i Færøerne er en mér-værdi. For en kvinde giver moderskabet en særlig social status og om- vendt kan dét ikke at have børn medføre, at der sættes spørgsmålstegn ved din kvindelighed. Dette er med til at opretholde en prokreativ norm i sam- fundet. Med udgangspunkt i empiri fra to feltarbejder viser jeg, at kvinder kan omfortolke deres reproduktive dilemmaer og forhandle deres tilhørsfor- hold som kvinder og borgere ved brug af lokalt forankrede feminine værdier såsom tavshed. Samtidig illustrerer jeg, at der i en turbulent tid, er potentia- ler for samfundsforandring, som kvinderne afsøger relationelt gennem følel- ser og gennem forestillinger omkring at høre til. Dele af den følgende analyse er først produceret i tidsskriftet Citizen Stu- dies og lånt her igen.