Gravpælen på Moesgaard: Om indsamlingen af en fototra i Anororo (Madagaskar) - Norge Lauridsen, Anders (Jordens Folk, 2021)
Hvordan indsamles en etnografisk genstand i dag? Nærværende artikel er en feltberetning om, hvordan idéen til at indsamle en gravpæl på Madagaskar opstod og gennem en lang række forhandlinger lod sig realisere. Med afsæt i et gravpælsritual i en sihanakansk dødeby ved landsbyen Anororo, tages læseren med til undfangelsen af idéen om det tilsyneladende uladsiggørlige projekt. Vi følger forhandlingerne med landsbyboerne, udvælgelsen og fældningen af et gaffelformet træ, fremstillingsprocessen og endelig den lange rejse op gennem højlandet, ud til en havneby og med skib tusindvis af kilometer nordpå til Aarhus.