Mødet med fremmede mennesker og ting - Europæiske perlers livshistorier i Grønland - Toft, Peter Andreas (Jordens Folk, 2011)
Engang i 1700-tallet endte et par hollandske perler efter en lang rejse som legetøj højt mod nord i Grønland. Både glasperler og andre europæiske ting blev brugt og opfattet på mange forskellige måder af inuit. Tingenes livsforløb og betydning var stærkt påvirket af de lokale kulturmødes længde og karakter. Især var det afgørende, om inuit var i direkte kontakt med europæerne eller kun med deres ting.