Pakistan - Udveksling af fjendebilleder ved Wagah - Washington, Astrid Helene (Jordens Folk, 2013)
På grænsen mellem Pakistan og Indien opføres hver dag ved solnedgang et grænselukningsritual, som ved første øjekast blot handler om at tage flagene ned og lukke porten for natten. Men det er også en daglig udveksling af rituel aggression og fjendebilleder, som udføres af de to lande i en nøje afstemt spejling. For både Pakistan og Indien er denne udveksling antageligvis med til at styrke og bekræfte nationen. l Pakistans tilfælde bidrager arvefjenden Indien måske endda til en fortsat nationsopbygning, som går tilbage til statens oprettelse.