Ståløkser til et stenalderfolk - Liep, John (Jordens Folk, 2013)
Selv indførselen af et trivielt stykke isenkram kan blive skæbnesvanger for et lille samfund. Den amerikanske etnolog Lauriston Sharps beretning om hvad der skete, da et australsk stenalderfolk fik ståløkser, er blevet en etnologisk klassiker. Den viser, hvordan et simpelt redskab er et led i mangfoldige forbindelser mellem mennesker. En museumsgenstand er kun en rest, der engang har været betydningsfuld i socialt liv. Hvis et samfund har kunnet klare tilværelsen med et meget enkelt redskabsforråd, så bliver hver enkelt brugsgenstand af større betydning, og en tilsyneladende mindre teknisk ændring kan få uventede kulturelle konsekvenser.