Ashura på Bahrain - En ustruktureret myteanalyse - Fibiger, Thomas (Jordens Folk, 2008)
Det Shi’a-muslimske Ashura genfortæller og genopfører hvert år det historiske slag på Kerbala-sletten, hvor den tidligere shi’itiske leder, Imam Hussein, blev dræbt. Anskuet som myte retter dette ritual fokus mod historiens betydning i dag, snarere end på den oprindelige begivenhed. I myten om Ashura bliver Imam Hussein til en levende person for nutidige Shi’a-muslimer, og dermed brydes modsætninger mellem fortid og nutid og endda liv og død. En sådan analyse af Ashura giver anledning til at overveje nogle centrale forhold i Lévi-Strauss’ myteteori, om hvordan modsætninger bringes i spil i mytens konkrete udfoldelse.