Tæpper og vægmalerier: Et queer-antropologisk essay - Rask Bjerre Odgaard, Marie (Jordens Folk, 2025)
I dette essay vil jeg, inspireret af næsten ti års antropologisk interesse for aktivister og kunstnere i Amman, Jordan, reflektere over, hvordan vi bedst kan beskrive og bedrive en queer antropologi. Jeg vil beskrive oplevelsen af en række værker, som er skabt af lokale kunstnere, der går kritisk til køns- og seksualitetsnormer i Jordan, men som samtidigt handler om langt mere end det. Med det vil jeg vise, hvordan antropologien kan inspireres af et queer-analytisk blik og en queer orientering i forhold til, hvordan vi forstår den virkelighed, vi er en del af, og som vi analyserer. Blandt andet vil jeg reflektere over tæppers transformative potentialer og vægmaleriers kritiske, drømmende fortællinger.