Internetmagi og virtuelt feltarbejde: At være spirituelt og virtuelt online - Børding, Anders (Jordens Folk, 2022)
Er internettet magisk? Ja. For en gruppe spirituelle kaldet paganister i Glasgow er internettet et spirituelt medium på linje med deres andre magiske ‘medier’. Paganisternes oplevelse af deres spiritualitet bliver påvirket af internetbrug samt relationen mellem spiritualitet og teknologisk udvikling – nu kan ritualer, besværgelser og kanaliseringer foregå online. For at undersøge dette måtte jeg tænke i nye metodiske baner. På baggrund af fire måneders online og offline feltarbejde i Skotland i 2019 giver denne artikel indsigt i, hvordan ikke- sekulær ‘webnografisk’ deltagerobservation bidrager til en forståelse af, hvordan virtuelle, spirituelle og fysiske verdener er intimt forbundne og gennemsyret af hinandens logik.