From Helpless Victim to Heroic Mass Resistance. The Evolution of Newspaper Coverage of Denmark in the New York Times During German Occupation 1940-1945 - Hong, Nathaniel (Historisk Tidsskrift, 2013)
Fra hjælpeløst offer til heroisk frihedskamp Udviklingen i nyhedsdækningen af Danmark i New York Times under den tyske besættelse, 1940-1945I artiklen undersøges dækningen af Danmark under den tyske besættelse i New York Times, USA’s mest dækkende og autoritative nyhedskilde. Med en kombination af kvalitativ og kvantitativ metode spores linjerne i avisens fremstilling af den danske reaktion på besættelsen. I begyndelsen viste New York Times et billede af landet som hjælpeløst offer for tysk aggression, men efterhånden som tiden gik, begyndte avisen at lægge vægt på samarbejdspolitikken, hvis førende repræsentanter blev fremstillet i et kritisk lys. Augustoprøret 1943 og folkestrejkerne sommeren 1944 medførte imidlertid et nyt skift i avisens vinkling af stoffet. Den danske befolkning blev nu rost til skyerne for sin djærve og tapre holdning. Til sidst blev ikke kun modstandsbevægelsen, men nationen som helhed krediteret for sin kamp mod det nazistiske tyranni, endda lige fra be gyndelsen til slutningen af besættelsen. Det er ironisk, at et land, hvis politiske og forvaltningsmæssige system gennem alle krigsårene så vidt muligt holdt fast ved en tilpasnings- og samarbejdslinje, i det amerikanske nyhedsbillede endte med at fremstå som et mønster på vedvarende national kampvilje og folkelig modstand.