Sport og international politik DANSK GYMNASTIK I STALINISMENS GENNEMBRUDSFASE - Bonde, Hans (Historisk Tidsskrift, 1995)
I 1931 oplevede dansk bevægelseskultur et internationalt gennembrud. Det år rejste et dansk gymnastikhold under ledelse af Niels Bukh på en turné, der gjorde dansk gymnastik1 kendt langt uden for Danmarks grænser. Turen gik over Danzig til Sovjetunionen, Kina, Korea, Japan, Canada og USA.21931 var et dramatisk år, hvor stalinismen for alvor satte sit præg på Sovjetunionen med tvangskollektivisering og femårsplan.3 Samme år indledte japanerne med anneksionen af Manchuriet den militaristiske kurs, som kulminerede i deltagelsen i Anden Verdenskrig. De danske gymnaster havnede midt i disse stormagters turbulente udvikling.