Befrielsesjubilæet og den nyeste besættelseslitteratur : Idealister og "materialister" i besættelsesforskningen - Roslyng-Jensen, Palle (Historisk Tidsskrift, 1995)
En meget stor del af besættelseslitteraturen er de senere år udkommet i forbindelse med jubilæer i anledning af besættelsestidens store mærkedage. Besættelsesforskningen og formidlingen af den kobles herved sammen med officielle manifestationer og institutionaliserede forsøg på tolkninger af perioden, der ofte udspringer af behov for markeringer af en sag eller en institution. Rent praktisk er der ekstra interesse for perioden i offentligheden og hos læserne, og det betyder ofte, at der er afsætning til nyudkomne bøger og ekstra tilskud til udgivelserne. Til gengæld betyder koblingen af den faglige og den organiserede mindedagsorienterede offentlighed, at det billede, der fremstår af besættelsestiden, indeholder modstridende signaler.