Den danske østindsats 1941-43 ØSTRUMUDVALGET I DEN POLITISKE OG ØKONOMISKE KOLLABORATION - Lund, Joachim (Historisk Tidsskrift, 1995)
Tysklands overfald på USSR den 22. juni 1941 gav anledning til en styrkelse af den aktivistiske statskollaboration i Danmark. Nu kunne der tilsættes en god del antikommunisme, og i de følgende måneder fulgte interneringen af kommunisterne, regeringserklæringen til støtte for krigen, godkendelsen af Frikorps Danmark, illegaliseringen af DKP, tilslutningen til Antikominternpagten, og endelig denne artikels emne: »Udenrigsministeriets Østrumsudvalg«, eller »Arbejdsudvalget til Fremme af dansk Initiativ i Øst- og Sydøsteuropa«, som det oprindelig hed.