Pufendorf in the Service of Danish Pietism. The Role of Jean Barbeyrac - Haakonssen, Knud (Historisk Tidsskrift, 2024)
Samuel Pufendorfs naturret i den danske pietismes tjeneste og formidlet af huguenotten Jean Barbeyrac Den danske oversættelse af Samuel Pufendorfs berømte lærebog i naturret, Et Menniskes og en Borgers Pligter efter Naturens Lov, faldt dødfødt fra pressen in 1742 og er siden stort set kun blevet skænket korte bemærkninger i nogle retshistoriske oversigter. Imidlertid har bogen en interessant publikationshistorie. Pufendorf tog udgangspunkt i en skarp adskillelse af naturret fra moralteologi, hvilket stod i direkte modstrid med pietismens ambitioner om en ydre samfundsorden båret af indre tro. Ikke desto mindre blev den danske oversættelse publiceret af pietismens flagskib, Vajsenhuset. Dette paradoks er aldrig blevet forklaret. Nøglepersonen i historien er huguenotten Jean Barbeyrac, hvis ideologisk prægede franske oversættelse og omfattende kommentar til Pufendorfs tekst blev fulgt nøje i den danske version. Resultatet var en i mange henseender radikalt ændret tekst, som havde tilstrækkeligt meget tilfælles med de danske pietisters sociale oplysningsprogram, hvortil naturligvis kom værkets formodede nytte for den nye retsundervisning ved Universitetet, sådan som Andreas Hojer havde planlagt det. Ved at nærme sig publikationen i dette perspektiv fremstår forholdet mellem naturret og teologi og mellem calvinisme og pietisme i et delvis nyt lys med tråde ud til en europæisk sammenhæng præget af udveksling mellem konfessioner og filosofiske traditioner nok så meget som af konflikt.