Historisk Tidsskrift, Bind 7. række, 3 (1900 - 1902) 1

Professor Kr. Er slev har som Frugt af mange Aars Studier udgivet: Erik af Pommern, hans Kamp for Sønderjylland og Kalmarunionens Opløsning (Kbh., 1901). Værket, der tillige fremtræder som 2den Del af hans Danmarks Historie under Dronning Margrethe og Erik af Pommern, kaster nyt Lys over alle de forskellige Sider af Eriks Historie; med skarp Kritik og klar Fremstilling forener det en original og indgaaende Forstaaelse af Kongens skandinaviske, sønderjydske og indre danske Politik.

Carl Bruuns Værk: Kjøbenhtivn. En illustreret Skildring af dets Historie, Mindesmærker og Institutioner er nu efter Forfatterens Død bragt til Afslutning, idet Dr. P. Munch paa Grundlag af hans Samlinger har ført Fremstillingen ned til 1807 (Kbh., 1901). Den afdødes Enke Fru Henriette Bruun har tilføjet et Register.

I Decbr. 1899 dannedes i Upsala Kyrkohistoriska Foreningenmed

Side 394

eningenmeddet Formaal at virke for Kendskaben til SverigesKirkehistorie, navnlig gennem Udgivelsen al et KyrkohistoriskArsskrift. Af dette er udkommet 1. Aai g., udgivet af Professor i Kirkehistorie i Upsala Herman Lund s trom (LJpsala, 1900). Af de deri indeholdte Afhandlinger skal særlig nævnes: Schiick, Svenska Pariser studier under medeltiden;Lunds trom, Hvilka åro våra iildsta domkapitel?, og A ure! i us, Adalbert, årkebiskop af Hamburg-Bremen.

Professor Martin Weibull i Lund og hans Søn Docent, Dr. Lauritz Weibull har paabegyndt Udgivelsen af Historisk Tidskrift for Skdneland (Skåne, Halland, Blekinge och Bornholm), af hvilket hidtil er udkommet 1. Binds 1. —2. Hæfte (Lund, 1901). Af de deri indeholdte Afhandlinger skal nævnes L. Weibulls Bildhuggare och trdsnidare i Lund och Malmo mider renaissancen, og afdøde Sven Soderbergs Under stikning ar vid Falsterbo. Det skal bemærkes, at da der i Forvejen findes et dansk Tidsskrift, som behandler Bornholms Historie, nemlig Fra Arkiv og Museum, kunde det svenske Tidsskrift vel allerede af denne Grund have set bort fra, at Bornholm før 1660 regnedes for at høre til de skaanske Provinsers Omraade.

Paa Lunds Domkirkes Bekostning er begyndt Udgivelsen af Diplomatarium dioecesis Lundensis, Lunds Arkestifts Urkuudsbok ved Dr. Lauritz Weibull. Det skal indeholde en saa vidt muligt fuldstændig Samling af de Middelalders Aktstykker, som vedrører det under Ærkebispen cg Kapitlet i Lund lydende Ærkestift; Materialet bliver væsentligt hentet fra Rigsarkiverne og Bibliotekerne i Stockholm og København, Vatikanerarkivet og tyske og hollandske Stadsarkiver. Hidtil er udkommet 3. Bds 1. Hæfte, omfattende Tiden 1421-42, i hvilke Aar Ærkebispestolen beklædtes af Peder Lykke og Hans Laxmand. Lunds Ærkesædes Diplomatarium udgør en Afdeling af et større Hele: Monumenta Scaniæ listorica, af hvilket med det første tillige vil udkomme 1. Bir d af Malmø Stads Diplomatarium.

Professor i Upsala H. Schiick og Forfatteren Oscar
Levertin har paabegyndt Udgivelsen af Svensk% Memoarer

Side 395

och Bref. De udkomne 2 Dele (Stockh., 1900) indeholder Oberst Brelins Optegnelser (fra 1809 — 18), Rigsraaden og Digteren Johan Gabriel Oxenstiernas Selvbiografi (for 1786 — 88), Ærkebisp Uno v. Troils Selvbiografi (for 1 770erne) samt Bibliotekar C. C. Gjorweils Familiebreve (1790—1811).

Charles Gross, Professor ved Harvard Universitet i Massachusetts, har udgivet: The sources and litterature of English history from the earliest times to about 1485 (London, 1900). Det omfattende Værk svarer paa en udmærket Maade for Englands Vedkommende til Dahlmann - Waitz's og Monods historiske Bibliografier for Tysklands og Frankrigs, idet det giver en systematisk Udsigt over Kilderne og Litteraturen til Englands, Wales' og Irlands Historie i Middelalderen; navnlig er Eftertrykket lagt paa Kilderne og Hensyn ogsaa taget til Haandskrifter. Til mange af Titlerne er endda føjet Noter, der forklarer Bøgernes Indhold eller bestemmer deres Værdi.

Under Ledelse af G. Garducci og V. Fiorini er paabegyndt
en ny Udgave af Muratori's Rerum lialicarum Scri'ptores.

Af Vigtighed vil blive den af de tyske Historikere Professor G. v. Below (Marburg) og Privatdocent F. Keutgen (Jena) paabegyndte Udgivelse af Ausgewahlte Ur kunden zur Deutschen Verfassungsgeschichte. Det hidtil udkomne 1. Bd. (Berlin, 1901) omhandler Stæderne og viser, at Udtrykket Forfatningshistorie vil blive taget i vid Forstand, idet det foruden Aktstykker om Stadsforfatningens Oprindelse og Stadsretterne ogsaa har Afdelinger om Forvaltningen, Handel, Haandværk og Lav, Gejstligheden, Herrer og Naboer samt Hansen, alle omfattende Tiden fra det 10. —15. Aarh. 2. Bd. skal behandle Territoriernes, 3. Bd. Rigets Forfatning.

Det store og betydningsfulde Værk: Allgemeine Deutsche Biographie, redigeret af Friherre R. v. Liliencron, er nu for sin Hovedrækkes Vedkommende bragt til Afslutning med det 45. Bd. Hvor stort det har været anlagt, fremgaar alleredederaf, at det efter Oplysninger i Fortalen til sidste Bind indeholder 23273 Artikler og har haft 1418 forskellige Medarbejdere.Der er imidlertid straks begyndt en mindre Supplementrække,som

Side 396

plementrække,somda Værket, forskelligt heri fra Dansk biografisk Lexikon, ikke har behandlet nulevende Personer, skal give Levnedsbeskrivelser af dem, der er døde under Værkets Udgivelse, samt tillige andre Tilføjelser.

Den engelske Gromwelllitteratur har for Tiden en mærkeligrig Periode; fra forskellige Sider er fremkommet det ene betydningsfulde Værk efter det andet. Forrest i Rækken mellemde paa dette Omraade virkende Forfattere bør nævnes S. R. Gardiner. Trods svag og sygelig arbejder han utrætteligthen til Afslutningen af sit Livs Gerning, Fremstillingen af Englands Historie i det 17. Aarhundrede indtil Restaurationen.For faa Maaneder siden har han udgivet 3dje Bd. af History of the Commonwealth and Protectorate (London, 1901), der omfatter Aarene 1654 — 56. Beundringsværdigt ved udtømmendeKildestudium og skarpsindig Kritik, om end ikke ved Komposition , kaster det nyt Lys over mange Forhold, baade i den indre og ydre Politik. Med Hensyn til den første er det Gromwells første Parlament og derefter lians parlamentsløsePeriode, det behandler. Crardiners Hovedtanke her er den. at Cromwell vel. af Hjertet haabede paa den Dag, hvor han kunde vende tilbage til en streng lovlig Styrelse, men ikke formaaede at besejre de Vanskeligheder, der stillede sig i Vejen herfor, og som først og fremmest beroede paa Forskellen mellem hans Ideal, en Regering, der var i Hændernepaa de bedste og derfor ogsaa paa ham selv og virkede for del godes Sejr, særlig Tolerancen og Moralen, og saa det modsatte Ideal. Regeringen i Hænderne paa Folkets udvalgte Repræsentanter. Og til Virkeliggørelsen af hans Ideal havde Forholdenes Udvikling ført det med sig , at han maatte søge sin Støtte hos Hæren. Kampen mellem ham og Parlamentet fik herved til Midtpunkt Kontrollen over Hæren. Heraf fulgte saa hans Opløsning af det, hans ulovlige Fremgangsmaade mod Modstandere, Militærstyrelsen gennem Generalmajorerne, hvilket atter havde til Virkning en stigende Misfornøjelse med Protektoratet. Ogsaa i den ydre Politik var hans Formaal store og omfattende; han vilde gøre sig til Protekor for den protestantiske Verden, jævnsides med at fremme Englands

Side 397

Magt og Handel, men det skortede ham paa tilstrækkeligt Kendskab til Europas politiske Forhold. Ja^vnsides med denne Del af sit store Værk har Gardiner tilmed udgivet en omarbejdetUdgave af en tidligere mindre Biografi: Oliver Cromwell(1901). Næst efter Gardiner er i dette Øjeblik G. H. Firth uden Tvivl den originaleste Gromwellforsker; i SamlingenHeroes of the nations har han udgivet: Oliver Cromwelland the rule of the Puritans (1900). Af stor Interesse er ogsaa den bekendte Politiker og Kritiker John Mor ley's Oliver Cromwell (1900); det er ikke saaledes som de hidtil nævnte Værker støttet paa selvstændige Kildestudier, men fængsler i høj Grad ved sin udmærkede Fremstilling og fine psykologiske Forstaaelse saa vel af Personer som af aandelige Tilstande.

H. Hiiffer, bekendt ved en Række Arbejder over Slutningen af det 18. og Begyndelsen af det 19. Aarbundredes Historie, har begyndt Udgivelsen af Quellen zur Geschichte des Zeitalters der franzosischen Revolution, der er bygget paa over 30aarig Forskning i europæiske Arkiver. Der er udkommet 1. Bd., indeholdende Kilder til Krigens Historie 1799 — 1800 (Leipzig, 1900).

Professor Alfred Stem (Ziirich) har udgivet 3dje Bind af sin i dette Tidsskrift tidligere omtalte Geschichte Europas 1815—71 (Berlin, (1901). Bindet begynder med en Udsigt over Ruslands indre Forhold under Alexander I og skildrer derefter Nikolaj I's Tronbestigelse og Decemberoprøret, Kejserensudenrigske Politik og hans Forbindelse med England og Frankrig i det orientalske Spørgsmaal 1827. Efter et Blik paa Cannings Indgriben i Portugals Anliggender og hans Død, fremstilles derpaa Navarinobegivenhederne. den russisk-tyrkiske Krig 182829 og Anerkendelsen af Grækenlands Uafhængighed1830. Herefter render Skildringen sig til Vesteuropas Forhold: de tyske Staters indre Tilstande i Slutningen af 20erne, Stridighederne paa den pyrenæiske Halvø, Katolikemes Emancipation i England 1829 og endelig Karl X's Regering i Frankrig. Herved har Forf. naaet at føre Skildringen af alle de europæiske Hovedlandes Historie frem til Julirevolutionen;

Side 398

for Belgiens, Nederlandenes og de skandinaviske Staters Vedkommendevil han tage Tiden fra 1815 op som Indledning til deres senere Historie i de følgende Bind. Den foreliggendeDel af det stort anlagte Værk besidder i fuld Grad sine Forgængeres Fortrin: en klar Fremstilling, bygget paa et overordentligt grundigt Studium af hele den saa omfangsrige trykte Litteratur i Forening med et udstrakt Kendskab til hidtilufremdragne Arkivalier fra alle Europas Hovedarkiver; baade herved og ved en kyndig Kritik er det lykkedes ham paa mange Punkter at bringe nyt frem, samtidigt med at han giver en saa indgaaende Oversigt, som man ikke hidtil har besiddet.