Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 1 (1930 - 1931) 1

H. U. Ramsing

Side 116

I »Scandia« 111. Bd. 1. H., som er udkommet i Marts, ha] Professor Erik Arup i en Afhandling Danmarks krise 1863 tage til Genmæle mod Professor Friis' Afhandling C. A\ David, Chri stian IX og Sir August Paget i November 1863 i Historisk Tids skrift 9. R. VI 133 ff.

I samme Hefte af »Scandia« offentliggør Professor Lauritz
Weibull en Replik: Kristian Erslev och Stockholms blodbad.

I en større Afhandling: Den ekonomiska historiens aspekter det sidst udkomne Hefte af »Svensk historisk Tidsskrift« givei Professor Eli Heckscher et Resumé af den Forelæsningsrække hvormed han indledede sit Arbejde ved »Ekonomisk-historiskf institutet« i Stockholm i Efteraaret 1929. Der er her et Tilbage blik over, hvorledes økonomisk Theori og økonomisk historist Forskning har forholdt sig til hinanden siden Hume og Adan Smith; der er en kritisk Gennemgang af de ikke faa Arbejder

Side 117

økonomisk Historie, som har set Lyset i det sidste Tiaar; endelig
Problemstilling for kommende Studier, Tilskyndelser i rigt Maal.

Dr. Vilh. Lorenzen har i sit ny Værk Haandtegnede Kort over København 16001660 føj et endnu et Led til den Række af de værdifulde, formfuldendte Publikationer vedrørende Københavns Historie, der er udgaaet fra hans Pen. Værket, der er udgivet for Midler af Niels Brocks Legat til Stadens almindelige Bedste efter Beslutning af Københavns Kommunalbestyrelse, indeholder det langt overvejende Tal, og heri selvfølgelig alle de betydeligste af de foreliggende haandtegnede Kort over Byen og dens nærmeste Omegn fra Tiden 16001660. Forfatteren har med megen Omhu gennemsøgt ikke alene de danske Samlinger og Arkiver, men ogsaa vore Nabolandes og har fra de svenske Arkiver fremdraget forskelligt hidtil ukendt Materiale, navnlig to svenske Spionkort fra 1624 og 1658.

Reproduktionen af Kortene, der er udført af F. Hendriksens Atelier, er fortrinlig, naar man tager Hensyn til det vanskelig gengivelige Materiale, og de er omsatte til ensartede Maalestoksforhold, 1 : 10000, 1 : 5000 eller 1 : 2000, hvilket i høj Grad letter deres indbyrdes Sammenligning. Den forholdsvis stærke Reduktion af Originalerne har dog undertiden medført at, Kortskriften, især Maalangivelser, er bleven mindre læselig, ligesom de Linier, der paa Originalerne er indridsede med Pren og ikke yderligere optrukne med Blyant eller Tusch, selvfølgelig ikke har kunnet gengives. I saadanne Tilfælde maa Forskeren ved Detailstudium fremdeles vende sig til Originalerne. At en Gengivelse af Originalkortenes Farver vilde have forøget Reproduktionens Værdi betydeligt er indlysende, men desværre har vel økonomiske Hensyn hindret dette. Det er dog allerede i den Skikkelse, hvori Værket foreligger, en stor Bedrift at have faaet Materialet samlet og udgivet i en saa smuk og samlet Form, og det vil blive modtaget med største Taknemlighed af enhver, der beskæftiger sig med Byplanlægningens Historie og ikke mindst af dem, der studerer Byens historiske Topografi.

Til Kortene har Forfatteren knyttet en indledende Oversigt over den ældre Korttegnings almindelige Forhold og om det ældre danske Maalsystem, og til hvert enkelt Kort er yderligere givet nøje Oplysninger om Originalkortets Oprindelse, Maalestoksforhold,Udførelse og Paaskrifter, om dets Opbevaringssted og dets Litteratur. I denne Litteratur staar i første Række den af Forfatteren samtidig udgivne: Problemer i Københavns

Side 118

Historie 1600 —1660, der er optaget i Historiske Meddelelse:
om København 2. R. IV 146 ff. og tillige udgivet i Særtryk.

I denne Afhandling uddyber Forfatteren Oversigten i Hoved værkets Indledning og viser, hvorledes Kortmaterialet kan grup peres i bestemte Perioder. Af særlig Interesse er den lille Samling Christianshavnske Planer, idet den til en vis Grad erstatter d< meget sparsomt bevarede Arkivalier for denne By. En ander Gruppe er de Kort fra 162030 Aarene, der viser St. Anne Skans< i sin ældste paatænkte Form og derefter følger de mange Pro jekter til By volden og til Kastellet, vel fra Axel Urups Arbejdstic kort før og efter Christian IV.s Død. I umiddelbar Tilslutning til dem kommer Byplanskortene for Gadeanlæg og Udstykning i »Ny København« og endelig Belejringskortene fra dansk 0£ svensk Side i 165860. Tilsidst omtaler Forfatteren det trykte Kortmateriale, der i alt Fald for visse sjældnere Stiks Vedkommende ogsaa havde fortjent en Gengivelse i det smukke Værk

I det store og hele vil Forfatterens kyndige og detaillerede Redegørelse sikkert blive staaende uanfægtet. Forfatteren er dog noget tilbøjelig til at overvurdere Spionkortenes Værdi. De er ifølge deres Fremkomst i høj Grad ufuldkomne i deres Maal, og de viser ved adskillige karakteristiske Udeladelser, hvilke Vanskeligheder der har været forbundne med deres Optagelse. De faar deres største Værdi netop ved at sammenholdes med de i Tid nærmestliggende danske Kort, der jo dog alligevel i det væsentlige gengiver de samme Fæstningsværker og Lokaliteter og vel at mærke gengiver dem efter nøjagtig Opmaaling.

Forfatteren søger at udrede saa nøje som muligt, om det foreliggendeKortmateriale kan betegnes som Originaler eller Kopier. Der er her Afvigelser fra det skrevne Dokumentmateriale, som maa tages i Betragtning. Medens det har stor Betydning om et skrevet Aktstykke foreligger i Original eller kun i en Kopi, hvis Nøjagtighed maaske næppe kan kontrolleres, ligger Vanskelighedenved Kortmaterialet paa et andet Punkt. Det er ved mange gamle Kort, de tegnede som de trykte, tit vanskeligt at sige, om de fremstiller et udført Arbejde eller kun er Projekt, som aldrig naaede længere end til Papiret. Situationsplaner er sjældne mellem de gamle Kort og Projektkortene i Flertal, men disse sidste er hyppigt Originalkort. De Planer, ved hvilke man kan konstatere, at der er indtegnet et Detailprojekt paa en ældre Situationsplan, er i Virkeligheden de værdifuldeste, ikke for ProjektetsSkyld, skønt dette er »originalt«, men netop fordi det ved at være indtegnet paa den »kopierede« Situationsplan giver denne en Autenticitet. Det indtegnede Projekt faar først rigtig

Side 119

Betydning, naar det atter gengives i Kopi paa senere Kort, eller naar dets Udførelse bekræftes af de skrevne Dokumenter; er dette ikke Tilfældet, vil Projektet, selv om det er Originalkort,kun give et Billede af Tidens Tanker. Selv om et kopieret Kort ikke tillige indeholder et originalt Detailprojekt, giver netop den Omstændighed, at det er kopieret, ofte en vis Tryghed for, at det viser existerende Forhold, og Kortets geometrisk bestemte Former rummer i sig selv en større Borgen for Kopiens Korrekthedend f. Ex. den skrevne Gengivelse af et forsvunden Originaldokoment.

De af Dr. Vilh. Lorenzen i det foreliggende Værk udgivne Planer er den første større Samling af denne Art, der foreligger ikke alene for København, men for hele Landet. Det vilde være af største Interesse, om dette Arbejde kunde fortsættes efter de samme Retningslinier, thi der findes endnu et stort Antal haandtegnede Kort, som er vanskelig tilgængelige Unica i Arkiver og Biblioteker, og en saadan Samling kunde for Københavns Vedkommende føres frem i alt Fald til Tiden for den store Ildebrand i 1728 helst helt til 1800. Det er ejendommeligt, at end ikke Geddes Matrikulkort af 1756 er reproducerede til almindeligt Studiebrug. Forhaabentlig vil Dr. Vilh. Lorenzens Værk faa en saadan Modtagelse, at det frister Forfatteren og de bevilgende Autoriteter til en Fortsættelse. H. U. Ramsing.