Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 1 (1930 - 1931) 1

A. Friis

Side 487

Den internationale Historikerkomité (Comité internationaldes sciences historiques) har holdt sit femte Aarsmødei Budapest fra 20.23. Maj 1931 under Forsæde af FormandenProfessor Halvdan Koht. Repræsentanter mødte for 30 Lande af de 39, der er Medlemmer af Komitéen; Danmark var repræsenteret ved Professor Aage Friis, Formand for de danske Historikeres Komité for internationalt historisk Samarbejde,ved

Side 488

de,vedMusæumsinspektor Dr. Poul Norlund og MusæumsinspektorMagister
Otto Andrup.

En Del af Forhandlingerne, særlig i Komitéens Bureau drejede sig om fortsat Planlæggelse af den næste Historikerkongres i Warschau 1933, men desuden drøftedes i de af Komitéen nedsatte Udvalg og Kommissioner forskellige under Udforelse værende Arbejder og planlagdes nye. Dr. Nørlund deltog bl. a. i Forhandlingerne i en nyskabt Kommission for de store Opdagelsers og Opdagelsesrejsers Historie, Inspektør Andrup er Medlem af Iconograflkommissionen, medens Professor Friis, der er Formand for den faste Publikationskommission, i Kommissionen vedr. Historieundervisningen mødte for Rektor Frk. Maria Nielsen, der paa Grund af Sygdom var forhindret i at deltage. Det blev i Budapest overdraget hende at udarbejde en betydningsfuld sammenfattende og kritisk Redegørelse for Historieundervisningen i den højere Undervisning i alle Landes Skoler, hvortil der er indsamlet Materiale i Beretninger fra de enkelte Lande. Ved Frk. Nielsens Død 10. Sept. er destoværre hendes interesserede og udmærkede Medarbejderskab for tidlig afsluttet, og det hende tildelte Hverv er senere overgaaet til en norsk Skolemand, Rektor Einar Boyessen ved Lærerskolen paa Hamar.

Under Forhandlingerne i Budapest var det, som paa de tidligereAarsmøder, Genstand for særlig interesseret Drøftelse,, hvorledes Historikerkomitéen med fornøden Kraft kan virke for, at der i Historieundervisningen paa alle Trin, men særligt i Folkeskolenog de højere Almenskoler og i de dér brugte Historielærebøger,tages Hensyn til de videnskabelige Resultater og den historiskeObjektivitet respekteres. De enkelte nationale Komitéer har givet Oplysninger om Historieundervisningen i de forskellige Landes Elementarskoler og højere Skoler; Redegørelse skal nu fremskaffes for den videregaaende Historieundervisning ved Uddannelseaf Lærere til Folkeskoler og højere Skoler. Men yderligere har den internationale Komité henvendt sig til de enkelte nationale Historikerkomitéer »for ved deres Medvirkning at opnaa, at Historieundervisningen i Skolerne og i Særdeleshed Skolebøgerne mere og mere bliver prægede af historisk Sandhed og videnskabeligAand, at de i stadig højere Grad giver Udtryk for de videnskabeligeSpecialstudiers Fremskridt, og at de mere og mere bliver et Redskab til gensidig Forstaaelse mellem Folkene«. De enkelte Komitéer er anmodet om snarest muligt at indgive Beretninger om, hvad de enkelte Lande indtil nu har gjort for at opnaa Resultateri den ønskede Retning samt om, hvad der paatænkes gjort nu, da dette hele Spørgsmaal om Historieundervisningens objektiveog

Side 489

tiveogvidenskabelige Karakter heldigvis fra mange forskellige Sider er blevet rejst. Dette Spørgsmaal har givet Anledning til indgaaende Overvejelser og meget modstridende Anskuelser under Forhandlingerne; man har fastholdt, at den internationale Komités Udgangs- og Synspunkt maa være udelukkende det strængt videnskabelige: Kravet om at Videnskabens Resultater i videst mulig Udstrækning skal paavirke de historiske Lærebøger og hele Historieundervisningen og derved gennemtrænge alle Kredse i Folkene. Ogsaa til den danske Komité er Hovedkomitéens Henstillingkommet, og der er foreløbig sket Anmodning til Undervisningsministerietom at lade de paagældende Myndigheder og Sagkyndigegive en Redegørelse for, hvad der er iværksat her i Landet.

Landsberetningerne skal foreløbig behandles paa Komitéens næste Aarsmøde i Haag i Foraaret eller Somren 1932. Paa Grundlag af en sammenfattende kritisk Rapport skal den ovenfor omtalte Drøftelse foregaa i Warschau 1933.

Om Forberedelsen til den almindelige Historikerkongres skal bemærkes, at det er fastslaaet, at Spørgsmaal om Skylden for Verdenskrigen, om den nuværende sociale Revolution og andre lignende, der i nogen Maade gaar ud over Rammerne for egentlig videnskabelig Undersøgelse og let fører direkte ind paa aktuelle politiske Problemer, principielt skal udelukkes fra Rehandling paa Kongressen ligesom Tilfældet var i Oslo 1928.

Om de mange specielle Spørgsmaal, der iøvrigt blev forhandlet i Budapest ligesom om den internationale Historikerkomités mangehaande Arbejder, findes der detailleret Oplysning i Komitéens Bulletin of the international committee of historical sciences, af hvilke der hidtil er udkommet tolv store Hæfter, der faas til en meget billig Pris gennem Boghandelen eller gennem den danske Komité. Særlig ved Generalsekretærens, Professor Michel Lhéritiers energiske Virksomhed udvikler Bulletin sig mere og mere til at blive et Samlingssted for værdifulde Oplysninger af teoretisk og praktisk Betydning for alle Historikere, hvis Interesser gaar ud over de allersnævreste lokale Omraader.

Samtidig med Mødet i Budapest holdtes der den første internationale
Litteraturhistorikerkongres, i hvilken af Danske bl. a.
deltog Professor Hans Brix. A. Friis.