Historisk Tidsskrift, Bind 10. række, 1 (1930 - 1931) 1

la C.

Side 113

Professor i Marburg Rudolf Håpke døde 7. Januar dette Aar. Han var Dietrich Schåfers Elev og arbejdede hovedsagelig paa det Omraade, hvor Schåfer var Organisator. Hans første Bog Brilgges Entwicklung zum mittelalterlichen Weltmarkt kom 1908 som Bd.l i Serien »Abhandlungen zur Verkehrs- und Seegeschichte«. Ved omfattende Arkivstudier forberedte han Niederldndische Akten und Urkunden zur Geschichte der Hanse und zur deutschen Seegeschichte (19131923) og Die Regierung Karls V und der europåische Norden (1914), der begge giver dansk Historie Materiale og Impulser (jfr. Historisk Tidsskrift 8. R. VI 278, 9. R. IV 218).

Under Redaktion af Prof. Walter Goetz i Leipzig er Fremkomsten af den stort anlagte Propylåen-Weltgeschichte (Propylåen- Verlag, Berlin) sidste Aar begyndt med Udsendelsen af 7. Bind. Det hele Værk skal fylde 10 Bind, af hvilke Prof. Goetz selv skriver de indledende Oversigter i hvert enkelt, medens en Række andre Forskere, knyttet til Tysklands videnskabelige Højskoler, har overtaget de talrige Enkeltskildringer, lait skal paa denne Maade 42 forskellige Videnskabsmænd bidrage til Fremstillingen, og det siger sig selv, at det under disse Omstændigheder vil blive en meget vanskelig Opgave for Redaktionen at sikre en nogenlunde jævn og ensartet Behandling.

Side 114

Den stærke Arbejdsdeling er imidlertid nødvendiggjort ve< selve Værkets Plan. Det er ikke alene en Redegørelse for den poli tiske Historie eller den »almindelige Kulturhistorie«, der tilsigtes det er en Skildring af Menneskehedens Udvikling »in Gesellschaf und Staat, Wirtschaft und Geistesleben«, altsaa en ligelig Hensyn tagen til alle det menneskelige Livs Ytringsformer gennem Ti derne, og dette forudsætter, at Specialforskere — Arkæologer Etnologer, Etnografer, Sociologer og Aandshistorikere — hve for sig behandler den lange Række af Enkeltproblemer. Det va noget lignende (kun ikke tilnærmelsesvis saa konsekvent gennem fort), som Redaktionen af den nu afsluttede »Det danske Folk Historie« var inde paa, da den blandt Medarbejderne optog Re præsentanter for baade Geologien, den forhistoriske og middel alderlige Arkæologi og Aandshistorien. For et Oversigtsværk e det ikke uden Fare at udstykke Skildringen saa stærkt; men de skal villigt indrømmes, at Arbejdsdelingen ogsaa kan have sin« iøjnefaldende Fordele.

Det nu foreliggende 7. Bind giver vel ikke et fuldt Indtryi af Værkets særlige Karakter, men udgør dog et meget oplysende Udsnit. Det spænder over Tidsrummet fra 17891848 og indeholder (foruden Redaktørens egen Indledning om det aandelige Grundlag for det 19. Aarhundrede) en Skildring af den fransk* Revolution og dens Indvirksning paa Europa (af Prof. Alfrec Stern, Ziirich), den napoleonske Tidsalder (Prof. Franz Schnabel, Karlsruhe), Klassicismen og Romantikken som europæisk« Foreteelser (Prof. Oskar Walzel, Bonn), de økonomiske Bevægelser (Prof. Heinrich Herkner, Berlin) og Restaurationens Tidsalder (Prof. Friedrich Luckwaldt, Danzig). Det er lei læselige Redegørelser, en enkelt uden dybere Perspektiv, men gennemgaaende med en meget omfattende Stofsamling og er klar Disposition. Baade Prof. Walzels og Prof. Herkners Afsnil indeholder overordentlig meget af Interesse, som man ellers ikke finder i almindelige verdenshistoriske Fremstillinger, og som kur Værker af speciel Karakter giver et samlet Udblik over.

Hvert Bind ledsages af »Tidstavler«. I fire Kolonner noteres Hovedpunkterne il) den indre Statshistorie, 2) den ydre Statshistorie,3) den økonomisk-sociale Udvikling og 4) den aandeligt Udvikling. Saadanne Tidstavler kan vel i flere Tilfælde have en vis praktisk Interesse; men unægtelig vilde man have sat langl mere Pris paa, at disse 23 store Sider havde været anvendt til fyldige Litteraturhenvisninger. Det turde være en væsentlig Mangel, at saadanne fuldkommen savnes — baade i Teksten sel\ og i Tillægget. Dette bringer derimod et fortræffeligt Register med

Side 115

ganske kortfattede biografiske Oplysninger om de nævnte Personer.

Til Slut bør Værkets Illustrering fremhæves. Der er paa dette Punkt fra Forlagets Side gjort alt for at bringe mange, gode og for en stor Del hidtil übenyttede Billeder frem. Det stærkt glittede Papir giver Autotypierne en overordentlig Skarphed, men er ikke übetinget behageligt for Øjnene. Rundt om i Teksten er der indsat smaa, nydelige Tontryk, og Bindet ledsages af hele 33 Tavler i Farvetryk, Dybtryk, Offsettryk, Facsimiletryk m. m. Det er en teknisk Præstation af Rang. Enhver, som i sin daglige Gerning har Brug for et rigt og afvekslende Billedstof (f. Eks. Historielærere ved vore Gymnasier), vil være taknemmelig for den Mængde velvalgte og skønt reproducerede Illustrationer, der her er samlet — sikkert under stor Møje og med endnu større Bekostning.