Historisk Tidsskrift, Bind 9. række, 6 (1929) 1

Ax. L.

Side 479

I Aarene 19081917 udkom »Norges Historie«, skreven af A. Bugge, E. Hertzberg, Taranger, Yngvar Nielsen, O. A. Johnsen og Sars. Nu rykker en ny Generation frem med et nyt Arbejde Det norske Folks Liv og Historie gjennem Tidene, der skal naa fra forhistoriske Tider til Verdenskrigen og de følgende kritiske Aar. Det er ikke blot Ønsket om at fremlægge Resultater af flittig Forsken, men ogsaa en Trang til at gøre et eget Syn paa Udviklingen gældende, der har tilskyndet til at skrive Norges Historie paany efter forholdsvis faa Aars Forløb. Mange Oplevelser og Erfaringer har gjort det korte Spand af Tid mærkeligt langt. Professor Edvard Bull er Værkets Redaktør og skriver sin Part; de andre Forfattere er Wilhelm Keilhau, Haakon Shetelig og Sverre Steen.

Den svenske Historiker, Formand for svensk historisk Forening,Rektor
ved Handelshøjskolen i Stockholm Carl Hallendorffer

Side 480

dorffer28. April 1929 næsten 60 Aar gammel afgaaet ved
Døden.

I sin smukke Biografi i svensk hist. Tidsskr. (XLIX 239 fl.) minder Eli Heckscher om, at H. tilhørte den lille Kreds af højtbegavede Mænd, som i Aarene op imod Verdenskrigen betegnedes som »Unghoger«. Ikke alene i svensk Politik har den sat Spor; ogsaa indenfor Historieforskningen har den i høj Grad gjort sig gældende. Adskillige af dem var Elever af Harald Hjårne; alle var de paavirket af hans Syn paa Sveriges Stormagtstid, dens Mænd og deres historiske Indsats. Til Omvurderingen af Karl Xll- Tiden har ogsaa H. ydet væsentlige Bidrag, først ved sin Doktorafhandling: Bidrag till det stora nordiska krigets fb'rhistoria (1897), som fremdrog August af Sachsens Betydning for den svenske Politik, ved en Række Specialafhandlinger og derefter ved Bogen om Karl XII och Lewenhaupt (1902), som forøger Generalens og formindsker Kongens Ansvar for den store Katastrofe.

Efterhaanden udvidede H. sin Studiekreds. Af Sveriges traktater har han udgivet store Dele af V. og VI. Bd. Som Rektor ved Handelshøjskolen overtog han forskellige økonomisk-historiske Arbejder, navnlig en Skildring af Sveriges riksbank 16681918 (1919—20). Vigtigere og mere i Overensstemmelse med hans Interesser var det, at han i den senere Del af sit Liv kom til fortrinsvis at beskæftige sig med Sveriges Historie i det 19. Aarh. Talrige Afhandlinger og Artikler, delvis samlet i Bøger, vidner om hans overordentlige Arbejdsevne. Illusioner och verklighet, studier over den skandinaviska krisen 1864 (1914) var baaret af en stærk Beundring for Bismarck og af Uvilje mod den nordiske Skandinavisme, medens Från Karl XV dagar (1924) var stærkt kritisk i Vurderingen af denne Konge. Betydeligere er hans Skildring i XII. Bd. af Sveriges historia till vdra dagar (1923).

Som Repræsentant for svenske Historikere deltog H. i de senere Aars internationale videnskabelige Samarbejde. Danske Historikere vil fra de forskellige Sammenkomster bevare Mindet om interesseret Medvirken og vennesælt Samvær. Ax. L.