Historisk Tidsskrift, Bind 9. række, 5 (1926 - 1927) 1

Ax. L.

Side 530

Le comité international des sciences historiques har 192627 ved sin Sekretær, Prof. M. Lhéritier udsendt to store Hefter af sin Bulletin. Den meddeler udførlige Referater af Forhandlingernepaa Komiteens konstituerende Møde i Genéve 14. og 15. Maj 1926 (se Hist. Tidskr. 9. R. V 111 ff.) og gør Rede for Bureauets og de nedsatte Udvalgs senere Arbejde. Desuden indeholder den de foreløbige Resultater af forskellige Enqueter, om de enkelte Landes Organisation af det historiske Arbejde (for Danmarks Vedkommende ved Axel Linvald), om deres historiske Bibliografier (om de danske ved Alfred Krarup),

Side 531

om afholdte historiske Kongresser (det 4. nordiske Historikermødei
København og Sorø ved Halvdan Koht) etc.

Med særlig Interesse læser man om de planlagte Fællesforetagender.

Fra første Færd har det været Tanken at faa tilvejebragt en aarlig udkommende international historisk Bibliografi. Et nedsat Udvalg med Professor Aage Friis som Formand har efterhaanden tilrettelagt Arbejdsplanen. Navnlig fra dansk Side var det anbefalet, at Bibliografien først og fremmest skulde have til Formaal at give historiske Forskere et Hjælpemiddel til i Hovedtrækkene at følge det historiske Arbejde i ethvert andet Land end deres eget, men henvise alle Detailstudier til de foreliggende nationale Bibliografier. Samtidig foreslog man en geografisk Inddeling. Flertallet ønskede dog i videst mulige Omfang at tilvejebringe Grundlaget for en virkelig international Forskning og har i Overensstemmelse dermed besluttet at leddele Bibliografien efter Emner og ikke efter Lande. Nationale Komiteer skal tilvejebringe de forskellige Bogtitler, som derefter fordeles mellem Landene, der har paataget sig Udarbejdelsen af de forskellige Afdelinger. Danmark vil rimeligvis, eventuelt sammen med Spanien, overtage den forhistoriske Arkæologi. De saaledes bearbejdede Afsnit indsendes derefter til Centralredaktionen, der er bleven overdraget den bekendte franske Bibliograf Arkivar Pierre Garon. Paa denne Maade bliver Bibliografien et virkeligt Fællesforetagende, men vil sikkert faa adskillige praktiske Vanskeligheder at overvinde.

En Række andre Fællesforetagender har været foreløbigt drøftede. Efter Komiteens Forslag har Direktøren for Wienerarkivet Dr. Bittner udarbejdet Forslag til en »Stat« over de forskellige Landes diplomatiske Repræsentanter siden 1648. Navnlig fra amerikansk Side er det bleven foreslaaet at udgive et fælles internationalt historisk Tidsskrift. Tanken har mødt adskillig Tilslutning, men ogsaa nogle Indvendinger. Det samme gælder de fremsatte Ønsker om, at Komiteen skulde finde Midler til at paavirke Historieundervisningen i de forskellige Lande, dels for i højere Grad end hidtil at bringe den i Kontakt med den videnskabelige Forskning, dels for at tilbagetrænge nationalistiske

I Overensstemmelse med hvad der er Tilfældet i andre europæiskeLande har Den danske Komité for Historikernes internationale Samarbejde optrukket fastere Rammer for sin Virksomhed og paa et Møde i September 1927 vedtaget en

Side 532

Række Vedtægter. Komiteen bestaar derefter af de Universitetslærerei Historie under det filosofiske Fakultet, der maatte ønske at indtræde, af Cheferne for Rigsarkivet og Nationalmuseet, af Repræsentanterfor Videnskabernes Selskab og danske historiske Organisationer,som Komiteen med Stemmeflerhed maatte anerkende som saadanne, samt af de danske Historikere, som Komiteen paa samme Maade maatte optage.

Til Formand valgtes Professor Aage Friis, til Sekretær Raadstuearkivar
Axel Linvald.

I Tilslutning til Formandens Beretning om den internationale Komites hidtidige Virksomhed førtes en Forhandling, som fra alle Sider viste Interesse for dens Arbejde, men samtidig røbede nogen Frygt for, at den skulde spænde sine Bestræbelser for vidt.

Bureauet for den internationale Komité har udsendt den foreløbige Indbydelse til den 6. internationale historiske Kongres, som afholdes i Oslo 14.1 S.August 1928. Historikere, som ønsker at deltage, maa sende Anmeldelse inden 15. Maj 1928 og samtidig indbetale 20 norske Kr. Paarørende, som kommer i deres Følge, erlægger 11 Kr. Anmeldelse om Foredrag og Meddelelser modtages indtil 1. April 1928, indsendes gennem de nationale Komitéer og maa ledsages af et kort maskinskrevet Resumé. Kongressen omfatter følgende 15 Sektioner. 1. Hjælpevidenskaber, Arkivvæsen og Tekstudgaver. 2. Forhistorie og Arkæologi. 3. Orientens Historie i Oldtiden. 4. Oldtidens Historie (Grækenland, Rom og Bysantz). 5. Middelalderen. 6. Europas nyere Historie. 7. Amerikas Historie, Østen og Kolonisationen. 8. Religions- og Kirkehistorie. 9. Rets- og Institutionshistorie. 10. Økonomisk- og Socialhistorie. 11. Videnskabernes og Litteraturernes Historie. 12. Kunsthistorie. 13. Historisk Metode. 14. Historieundervisning. 15. De nordiske Folks Historie.

Den norske Organisationskomité vil i et senere Cirkulære give Oplysninger om Deltagernes Indlogering og Kost, om Receptioner/ Udflugter etc. Dens Adresse er: Historikerkongressen 1928. Drammensvejen 78. Oslo. Ax. L.