Historisk Tidsskrift, Bind 9. række, 4 (1925 - 1926) 1

L. Laursen.

Side 218

Med det i 1923 udkomne Bind II af den af den tyske HistorikerProfessor Rudolf Håpke for »Verein fiir Hansische Geschichte«udgivne store Aktpublikation »Niederlåndische Akten und Urkunden zur Geschichte der Hanse und zur deutschen Seegeschichte«,hvis

Side 219

geschichte«,hvisBind I udkom 1913, er der afsluttet et Værk, der ikke alene har stor Betydning for den nederlandske og hanseatiskeSø - og Handelshistorie, men ogsaa for Danmarks Historie, ikke alene i handelspolitisk, men ogsaa i almindelig politisk Henseende.Særlig den Del, der omfatter Tiden 153144 og fylder mere end Halvdelen af Værket, bringer en hel Mængde nye Oplysninger.Det var i den Tid, at Kampen mellem Nederlandene og de vendiske Stæder, særlig Lybæk, om Handelsherredømmet i Østersøen, afgjordes, og disse Kampe kom naturligt til at gribe stærkt ind i Danmarks Historie, da begge Parter søgte at drage den danske Regering over paa sin Side, i fornødent Fald tvinge den. Udgiveren har, som antydet, ikke nøjedes med at medtage de rent handelspolitiske Akter, men har ogsaa medtaget en stor Mængde Aktstykker af mere almindelig politisk Natur, særlig fra Rigsarkiverne i Briissel og Wien. Disse Arkiver har ikke været synderlig benyttede ved Skildringen af Kejser Karl V's og den nederlandske Regerings Politik overfor de nordiske Riger, specielt Danmark, siden Altmeyers og Lanz's Værker, der nu er forældede, det første endda ret unøjagtigt. Ved at fremdrage Korrespondancen mellem Kejser Karl V og Statholderinden i Nederlandene, Dronning Maria, og flere af de ledende nederlandskeStatsmænd, er det lykkedes Udgiveren at kaste et nyt Lys over Kejserens og den nederlandske Regerings Politik, hvorved Modsætningen mellem Kejserens af Familiehensynet, — navnlighans Interesse for Christiern ll's Dølre, ikke saa meget for Christiern II selv — paavirkede Politik og den nederlandske RegeringsPolitik, scm væsentlig bestemtes af Hensynet til den nederlandskeHandel, træder klart frem. Denne Modsætning gør sig særlig gældende i Tiden indtil 1544, da Kejser Karl ved Freden i Speier i en hemmelig Artikel lovede ikke mere at antage sig Christiern IFs og hans Døtres Sag. For alle de diplomatiske Forhandlingermellem Nederlandene og Dar.mark og Lybæk med de vendiske Stæder i det nævnte Tidsrum bringer Publikationen iøvrigt et rigt, hidtil ukendt Materiale, Instruktioner for Gesandter,Indberetninger fra disse, Optegnelser om Forhandlingernepaa de talrige Møder etc., der i høj Grad udvider vort Kendskab til Tidens diplomatiske Historie.

Efter 1544 indeholder Publikationen ikke saa meget af Interessefor dansk Historie. Udsoningen mellem Kejser Karl V og Christian 111 var nu fuldbyrdet, og Kampen om Handelsherredømmeti Østersøen i det væsentlige afgjort til Nederlandenes Fordel. Der findes dog i den følgende Tid enkelte interessante Oplysninger om Forholdet mellem Nederlandene og Danmark,

Side 220

saaledes angaaende den nederlandske Gesandt Dr. Johan Stratius'sSendelse til Danmark 1549, Forhandlingerne 1553 mellem Danmark og Hansestæderne om forskellige Handelsforhold og Stridighederne under den nordiske Sy vaarskrig om Sundspærringen og det danske Forbud mod Handel paa Sverrig. Brugen af Værketlettes i høj Grad ved de udmærkede og udførlige Person-, Sted- og Sagregistre.

Til denne Aktpublikation slutter sig en historisk Fremstilling af samme Forfatter Die Regierung Karls V und der europåische Norden (Liibeck 1914), hvori der paa Grundlag af den tidligere trykte Literatur, det nye i Hanserecesserne indtil 1530 og i den ovenfor nævnte Publikation fremdragne Aktmateriale og Akter i Rigsarkivet i København og Slalsarkivel i Lybæk gives en udførlig og instruktiv Fremstilling af Kejser Karl V's Politik overfor de nordiske Riger og de vendiske Stæder.