Historisk Tidsskrift, Bind 9. række, 7 (1919 - 1925) 1

Rockstroh.

Side 408

Den sidste halve Snes Aar har bragt en anseelig Række Arbejder
om militære Afdelinger og Institutioner. Ved de fleste af disse

Side 409

Arbejder har Forfatterne dog kun sat sig meget begrænsede Maal, kun villet skrive for den snevre militære Kreds, hvortil de selv hørte, og har næsten udelukkende holdt sig til det Kildemateriale, de med nogenlunde Lethed kunde komme over vedrørende Afdelingen, suppleret fra almindelig kendte trykte Arbejder, saa at Resultatet af Arbejdet nærmest kun har Interesse for de til Afdelingen hørende. Enkelte andre har valgt at arbejde paa et bredere, mere almindeligt Grundlag, er samtidig gaaet dybere tilbunds i det utrykte militære Kildemateriale og har ydet fortjenstfulde Arbejder, der har forøget Kendskabet til vort Militærvæsen i svundne Tider og derhos gjort dette paa en saa underholdende Maade, at ogsaa ikkemilitære baade med Udbytte og Fornøjelse kan læse dem. Det nyeste af saadanne Arbejder er Generalintendant Gerhard Bramme rs Bog om Den danske Hærs Intendantur i de sidste 70 Aar.

Man skulde paa Forhaand antage, at et Arbejde om vor Intendantur i Krig og Fred kun vilde kunne paaregne Interesse indenfor en snever Kreds af Fagmænd, og man overraskes derfor paa det behageligste ved at se, med hvilket Held Forf. baade har givet en overordentlig grundig og paalidelig Fremstilling af Hærens Administration i dette Tidsrum og har gjort dette paa den fornøjeligste Maade. Forf. har haft det Held, at Arkiverne fra Forplejningsinstitutionerne er bevaret meget fyldigt, og han og hans Medarbejder ved Stoffets Indsamling har den Fortjeneste, at de har forstaaet at skelne væsentligt fra uvæsentligt og ogsaa med overordentlig Flid og megen Sporsans har udnyttet det paa mange Steder spredte Hjælpestof, der kunde tjene til paa samme Tid at live op i Fremstillingen og kaste skarpt Lys over Forhold og Personer.

Korpsets Udvikling og Fremstilling falder i tre Hovedafsnit: Krigen 1848—50, 1864 og Tiden derefter. I første Afsnit faar man et levende Indtryk af den Frejdighed men ogsaa af den Mangel paa forudgaaende Øvelse og Indsigt, hvormed man gik til Arbejdet paa at skaffe de mange Fornødenheder til den hurtigt voksende Hær. I andet Afsnit ser man, hvorledes Krigstilstanden i Virkeligheden kom overraskende paa de militære Myndigheder, der egentlig kun var belavet paa en sindig »Sommerkrig« lig den foregaaende;og hertil kom den pludselige Omlægning af Virksomheden straks efter Krigens Begyndelse, da vor Overkommando lige med Et skønnede, hvor lidt vi var forberedt paa en virkelig Krig — opgav det Hele og beordrede Tilbagetoget fra Dannevirkestillingen. Det vilde være übilligt at vente, at Forsyningstjenesten skulde staa væsentlig højere end den egentlige militære Overledelse; men naar den senere Undersøgelse af Intendanturens Forhold viste, at det trods alt tilfredsstillende lykkedes at skaffe Forsyninger for den tilbagestrømmendeHær,

Side 410

bagestrømmendeHær,skyldes dette — foruden det Held, at Tilbagestrømningenforegik saagodtsom uforstyrret af Fjenden — Intendanturens Mænd. Det tredie Afsnit behandler Oprettelsen af Forplejningskorpset efter Krigen, i Hovedsagen som Korpset nu bestaar.

I Fremstillingen træder i Særdeleshed to Mænd med størst Klarhed frem: i de to første Afsnit Korpsintendanten v. Schmidten, i det sidste den mangeaarige Generalintendant og Korpschef Købke. Begge var betydelige Personligheder, myndige, handlekraftige og overordentlig arbejdsdygtige Mænd og i det Hele af et Snit, som de sjældnere trælles i vor Embedsstand. Men omkring dem, særlig om v. Schmidten, grupperer sig et stort Antal Hjælpere af alle Grader, hentet fra alle Sider i Samfundet: Embedsmænd fra Militær- og Civiletaten, Officerer, Forretningsfolk, Digtere osv., hvis Arbejde* Evner og Karakter snart behandles indgaaende, snart karakteriseres med faa men malende, raske Træk, saa at de alle træder levende frem. Yderligere bringer Arbejdet nyt Stof til Kendskabet til et Antal andre kendte Personligheder, navnlig Tscherning og senere Krigsministre, men ogsaa en Del af de højere Officerer. En Række Portræter af de mere kendte Embedsmænd giver Fremstillingen yderligere Liv.

Man kan vel ikke om dette Arbejde benytte det jsevnlig misbrugte Udtryk, at det har »udfyldt et Savn«, thi deter vist kun faa, der i Forvejen har folt et saadant; men naar man har lsest denne overordentlig vel skrevne Bog, vil de fleste have hostet Belsering om Forhold af virkelig Betydning i vor Administrations- og Krigshistorie og have faaet Kendskab iil mange sserprsegede Personligheder.