Historisk Tidsskrift, Bind 9. række, 7 (1919 - 1925) 1

Henr. Pedersen.

Side 167

1 en Afhandling i Fra Randers Amt 1916 gør Lærer P. C hr isfensen udførligt Rede for Vissing Bys Udskiftning. Vissing, Vissing Sogn, Galten Herred, havde 25 Gaarde. Vi faar et Indblik i Forholdene før den store Reform, hvorledes de enkelte Gaarde havde deres Jorder liggende paa 44 eller flere forskellige Steder, og paa Grundlag af de bevarede Udskiftningsdokumenter skildres indgaaende, hvorledes Udskiftningen, der fandt Sted 1792, gennemførtes i det enkelte. Deter interessant at se, at der i Byen var 3 Selvejere, „som alle ejer Bondeskylden i deres i Fæste havende Gaarde, mens Herligheden ejes af Løjstrup" (senere udparcelleret Hovedgaard i Nabosognet Lavrbjerg). Det vilde maaske falde lidt uden for Afhandlingens Æmne at gøre nærmere Rede for det Retsforhold, som er udtrykt gennem den

Side 168

anførte ejendommelige Vending, men det vilde ikke have forringet Afhandlingens Værdi, om Forf. havde tilladt sig en lille Digression paa dette Punkt. Af Gaardene blev 8 udflyttede; de fleste fik Navne efter Aase eller Dele af den gamle Bymark, som blev lagt ind under disse Gaarde: Hønhedegaard, Kanvballegaard, Hohlbækgaard, Elkjærgaard o. s. v., et Par lik mere ..moderne" Navne: Duelund og Frydensang!

Ved Omtalen af Lærer Christensens Afhandling om Vissing Bys Udskiftning vil jog slutte med en Sætning, som han begynder med: „Forordningen af 23de April 1781 om Fællesskabets Ophævelse kunde nok fortjene mere Paaagtelse, end der i Almindelighed ydes den." Lærer Christensen rører med Rette her ved et ømt Punkt, ved en forsømt Opgave: en indgaaende og sammenhængende Fremstilling af Udskiftningens Historie. Det vilde være en stor, men sikkert ogsaa en taknemlig Opgave for en yngre Historiker at fordybe sig i.