Historisk Tidsskrift, Bind 9. række, 7 (1919 - 1925) 1

Ax. L.

Side 562

I September 1918 udsendtes i Sverige et Opraab, underskrevet af et større Antal Historikere og kommunalt interesserede Personligheder, om Dannelsen af et svensk stadshistorisk Institut og Tilvejebringelsen af de nødvendige Pengemidler. Opfordringen fandt almindelig Tilslutning, over 200000 Kr. tilvejebragtes, og i Juni 1919 organiseredes Institutet med Rigsarkivar Sani C1 as o n som Formand og Docent Nils Herlitz som Sekretær. Først og fremmest skulde det registrere og udgive byhistorisk Kildemateriale, desuden fremkalde videnskabelige Fremstillinger af almindelige byhistoriske Emner og endelig ved sine Raad virke vejledende for den specielle lokalhistoriske Forskning.

De foreliggende Beretninger (Svenska Stadsforbundets Beråttelsertill 4. ordinarie Kongressen i Norrkoping 1. September 1921 S. 83 ff., samt Svenska Stadsforbundets Tidskrift 1922 S. 444 ff. og 1924 S. 89 ff.) viser, at Institutet i de forløbne Aar under Nils Herlitz' initiativrige Ledelse har udfoldet en livlig Virksomhed. Navnlig dets Bestræbelser for at registrere de utrykte byhistoriske Kilder og udarbejde kronologiske Registre og Sagregistredertil fortjener Opmærksomhed og kan være Forbillede for de forskellige nordiske Arkivledelser og give dem frugtbare Ideer. Til det Svenske Rigsarkivs Pergamentsbreve 14201520 er der paa Grundlag af Rigsarkivets udførlige Katalog blevet udarbejdet et Register, ordnet efter Byer. Man faar derigennemHenvisning ikke alene til Breve, som omhandler de enkelte Byer, men ogsaa til Dokumenter, der oplyser specielleForhold i dem. Indenfor Kammerkollegiets Arkiv, den svenske Finansstyrelses centrale Myndighed, er der, ligeledes paa Grundlag af Rigsarkivets Registratur blevet udarbejdet et lignendeRegister over Brevene til kgl. Majestæt (d. e. Forestillinger) fra 16601809. Institutet har planlagt en Udgave af kgl. Ekspeditioner,»Privilegier og Resolutionen', d. v. s. saadanne Akter, som giver Byerne Rettigheder, men har af økonomiske Grunde maattet nøjes med foreløbig at gaa i Gang med at registrere dem for Tiden indtil 1636. Dette Arbejde har ikke været begrænset til Akterne i det svenske Rigsarkiv — ogsaa Samlingerne i Landsarkiverneog det danske Rigsarkiv samt den trykte Litteratur er blevet gennemgaaet — og giver tillige Oplysninger om, hvor de paagældende Kilder findes, hvor de er trykt etc. Til dette Register slutter sig 2 kronologiske Registre, over Byerne i det egentlige Sverige og Byerne i de tidligere danske og norske Provinser, samt en paabegyndt Afskriftsamling over Akter til 1521. I denne Forbindelse kan nævnes, at Institutet yderligere har paabegyndt en Registrering af kgl. Resolutioner paa Stændernes Klager og

Side 563

Besværinger 16361772 og desuden en Registrering af alle kongeligeBreve vedrørende Byerne fra 16111720. Endelig er der udarbejdetRegistre — Byregistre og Sagregistre — over kgl. Breve, udfærdigede i Kammerekspeditionen (Civildepartementet) 180962, samt Register over Breve vedrørende Byernes Bygningsvæsen 152360, som findes i den trykte Publikation »Gustaf I's registratur«.

Institutets videnskabelige Virksomhed har været mere begrænset. Bortset fra nogle mindre Afhandlinger er dog nu i 1924 blevet udsendt et stort og omfattende Arbejde af Nils Herli tz: Svensk stadsforvaltning paa 1830-talet, som tænkes fortsat med en Fremstilling af den følgende Tids Udvikling paa dette Omraade. Ax. L.