Historisk Tidsskrift, Bind 9. række, 1 (1918 - 1920) 1

Ada Adler: D. G. Moldenhawer og hans Haandskriftsamling. Kbhvn. (J. L. Lybecker). 1917.

Aage Friis.

Side 218

Denne Bog, hvorved Fru Adler i
November 1917 erhvervede den filosofiske
Doktorgrad, liar vyesentlig filologisk
og bibliotliekshistori.sk Interesse,
ide.t den behnndlpr 1") G MnMcnhawers
store Haandskriftsamling paa det kongelige Bibliothek, hvis Indhold
naesten udelukkcnde omfatter orientalsk eller klassisk Filologi.
For danske Historikere har Bogen dog ogsaa Vserdi, idet den
er den forste moderne mere almindelige Behandling af 1). G. Moldenhawer,
der som Professor ved Universitetet, Overbibliothekar
ved det kgl. Bibliothek og som Medlem af Styrelsen for Universitetet
og de herde Skoler i mere end en Menneskealder, fra 1780erne
til sin Dod 1823, spillede en fremtrsedende Rolle i de lserde
Kredse i Kobenhavn. Skont Moldenhawers Indflvdelse var stor,
og skent ingen Forsker, der beska3ftiger sig med dansk Historie
omkring Aar 1800, kan undgaa paa det ene eller andet Omraade
at stede paa denne kraftfulde, arbejdsdygtige og paagaaende Personlighed,
er han endnu ikke blevet gjort til Genstand for udleirligere
Behandling. Hans Virksomhed som Bibliothekar blev vel
umiddelbart efter hans Dod skildret i et Skrift af Molbech og
senere i Werlauffs Bibliothekshistorie, og Dr. Gigas har behandlet
hans literaere og politiske Rejser i Spanien, men der er hverken
givet nogen Fremstilling af hans Deltagelse i Universitetets og de
laerde Skolers Administration i en betydningsfuld Periode, og ej
heller er hans Karakter og personlige Forhold klart bclyst, uagtet
det af mange spredte Udtalelser i samtidige Breve og i Memoireliteraturen
tydeligt fremgaar, at han var en meget sammensat
Personlighed, om hvis Forhold og Karakter deter vanskeligt at
danne sig en begrundet Mening.

Det er da godt, at Fru Adler har brudt Jsen og har paabegyndt en indgaaende Behandling af Moldenhawer, selv om det er sket fra et for Historikere noget fjærnt liggende Udgangspunkt, nemlig en Undersøgelse af de orientalske og klassiske Haand-

Side 219

skrifter i det kgl. Bibliothek. Fru Adlers Hovedformaal er at undersøge Proveniensen for den Mængde Manuskripter, der er kommet til det kgl. Bibliothek ved Moldenhawers Virksomhed. Gennem grundige og omhyggelige Studier er det lykkedes hende i Enkeltheder at klare disse Spørgsmaal. Hun har bl. a. fastslaaet, at en stor Del værdifulde Haandskrifter af Moldenhawer personlig er erhvervet ved Tillidsbrud og Tyveri i franske og spanske Klosterbibliotheker, og han faar derved den tvivlsomme Berømmelse at være den — i alt Fald indtil Dato afslørede — eneste danske Haandskrifttyv i større Stil. Undersøgelserne om dette Forhold har imidlertid bragt Fru Adler til at skildre Moldenhawers Ungdomshistorie og første Rejse til Udlandet, samt til at give Bidrag til hans senere Liv, for saa vidt der derved kastes Lys over. ham som Haandskriftsamler og over hans Haandskrifters senere Skæbne. I disse Kapitler i hendes Bog findes der værdifulde Bidrag til den samlede Biografi af Moldenhawer, der en Gang maa skrives, og mange Oplysninger af Betydning for dansk literær og kulturel Historie omkring Aar 1800, saaledes om adskillige tyskfødte og indvandrede Mænd, der som Moldenhawer spillede en stor Rolle i det danske Samfundsliv.

Man savner i Fru Adlers Bog en mere indgaaende Karakteristik af Moldenhawer, som Forf. vel, trods Bogens Begrænsning, der dog ikke er altfor strængt gennemført, kunde have fundet Lejlighed til at give. Der kan rettes Indvendinger mod Sproget, mod et for lidet kritisk Udvalg af det Stof, hun medtager og endelig mod Citeringen af det utrykte Materiale, der ikke overalt er tilstrækkelig detailleret og præcist, men disse Indvendinger er af underordnet Betydning, i Forhold til den Anerkendelse, der ved Disputatsen blev ydet og bør ydes den Omhu og Flid, hvormed Bogen er skrevet. Det er heldigt, at Fru Adler, der som Filolog har særlige Forudsætninger for Behandlingen af de Moldenhawerske Manuskripter, agter at fortsætte sit Arbejde med disse og vil udgive Moldenhawers store Korrespondance samt væsentlige Dele af hans Dagbøger.

Det var af ikke ringe Interesse for Historikere i Fru Adlers Bog at se paavist, at der i det kgl. Bibliothek endnu til de sidste Aar har ligget utilgængeligt og uordnet, »i en stor Dynge«, en Række overordentlig vigtige Moldenhawerske Papirer, der var afleveret til Bibliotheket allerede i 1844. Disse Pakker, der altsaa stammede fra Bibliothekets betydeligste Leder, har faaet Lov at henligge urørt til ind i dette Aarhundrede, uagtet de indeholdt Brevsamlinger af stor Værdi, saaledes en Mængde Breve fra Hertug Frederik Christian af Augustenborg, der samarbejdede med Moldenhawer som Chef for det kgl. Bibliothek og i Kommissionen for Universitetet og de lærde Skoler. Da Dr. Hans Schulz for en

Side 220

halv Snes Aar siden udgav sine Arbejder til Hertugens Historie og i Aarene 1905—06 i København overalt fik Adgang til Hertugens Brevvekslinger med danske Statsmænd og Videnskabsmænd, blev han ikke gjort opmærksom paa denne Samling. Disse besynderlige Foreteelser belærer om, at historiske Forskere endnu i vore Dage kan møde Vanskeligheder, som man paa Forhaand skulde anse for at være udelukket, og om at Ordningen ogsaa i vore Bibliotheker kan opvise mærkelige Mangler. Forhaabentlig har disse af Fru Adler fremdragne Forhold nu ført til, at der er ryddet fuldstændig op i det kgl. Bibliotheks Manuskript- og Brevsamling. Aage Friis.