Historisk Tidsskrift, Bind 8. række, 6 (1915 - 1917) 1

E. J.

Side 278

Paa Initiativ af Professor D. Schåfer har Hansischer Geschichtsverein taget ny Opgaver op; ikke alene hanseatisk Historie, ikke udelukkende tysk Søfarts Historie skal være Arbejdsomraadet, men Selskabet vil fremme almindelige historiske Studier, der tager Sigte paa Sejlads og Samfærdsel mellem Landene (jfr. Schåfers Foredrag i September 1908: Die Aufgaben der deutschen Seegeschichte, Aufsåtze, Vortrage und Reden II 281).

Som første Arbejde i Serien: Abhandlungen zur VerTcehrsundSeegeschichte er i 1908 udsendt Brugges Entivicklung zum mittelalterlichen Weltmarkt af Schåfers Elev RudolfHåpke. Dr. Håpke giver en Fremstilling af Flanderns stærke Expansion, Flandringernes Handelsfarter og Udvandring i det 11. og 12. Aarhundrede og skildrer siden, hvorledes Bølgen trækker sig tilbage,hvorledes Flanderns Befolkning, specielt Brugges Borgere bliver Hjemmesiddere, mens de fremmede kommer til deres Stad for at vexle Nordens og Sydens Varer. Forf., der gentagne Gange har besøgt Egnen omkring Briigge, Sluys og Damme, gør fortræffeligtRede for den gamle Indsejling til Nordens Venedig. Ligeledes giver det Kapitel, som omhandler Forbindelserne mellem Tyskland og Flandern, særdeles meget godt, medens det følgende Kapitel om Flandringernes Handel paa de nordiske Lande og Nordboernes Fart til Flandern og til Brugge ikke er fyldestgørende.En almindelig Anke mod Håpkes Værk er, at Detaillernedominerer,

Side 279

taillernedominerer,saaledes at man har svært ved at faa fat
i de store Linjer.

Den samme Anke kan rettes mod adskillige af Seriens Bøger og ikke mindst mod den sidst udkomne A. Jiirgens: Zur Schleswig-Holsteinischen Handelsgeschichte des 16. und 17. Jahrhunderts (1914). Bogen behandler et vigtigt Afsnit i den økonomiske Udvikling, Perioden 15441627; Materialet er hentet fra Statsarkivet i Slesvig, Byarkiverne i Husum, Rendsborg og Kiel, Arkiverne i Liibeck og Hamborg; flere Æmner af Interesse drages frem, saaledes Husums og Flensborgs Skibsfart og Handel, Adelens driftige Deltagelse i det økonomiske Liv, Hertug Frederik af Gottorps Foretagender og Projekter, hans Iver for at faa Nytte af indvandrede Nederlændere m. m., men Fremstillingen er ret kaotisk, Spørgsmaalene formuleres ikke skarpt, og Svarene gives ikke fyndigt. Afhandlingen bærer tillige i høj Grad et lokalhistorisk Arbejdes Præg, idet Forholdene i Hertugdømmerne ikke ses i større Sammenhæng. Et Krav om frit Syn til alle Sider laa dog i Løsenet „Seegeschichte*, som blev givet. E. J.