Historisk Tidsskrift, Bind 8. række, 5 (1914 - 1915) 1

Joh. Stp.

Side 450

Den 7. Februar 1915 døde Historikeren Arnold Heise. Efter at have virket med megen Dygtighed og Nidkjærhed i Skolens Tjeneste — først som Adjunkt ved Herlufsholm Skole og i Viborg, senere som Overlærer i Roeskilde, fra 1892 Rektor ved Viborgskolen — havde han 1908 trukket sig tilbage fra denne Gjerning; ved sin Død var han 77 Aar gi. Tidligt havde Heise dog ogsaa gjort sig bekjendt ved videnskabelige Arbejder, og dette Tidsskrifts 4. og 5. Række indeholde et betydeligt Antal Afhandlinger af ham om det 16. Aarh.s Historie. Han havde sat sig til Maal at fortsætte Aliens Fremstilling af Frederik I.s og Christian lII.s Historie, og Allen var vel ogsaa den Historiker, med hvem Heise i sin Undersøgelsesmaade var mest beslægtet. Han var trængt

Side 451

til Bunds i Arkivernes og Bibliothekernes Indhold, han fulgte godt med Udlandets Litteratur, i sin Opfattelse viste han baade Indblik og Overblik. Vi ville saaledcs naevne hans Afhandlinger om Bondeuroligheder under Frederik I, Herredagen 1533 og ganske saerlig hans Afhandling om W. v, Utenhof og om det tydske Elements Fremtrsengen i Danmark i Aarene naermest efter 1536. Her maerkes ogsaa den Sans for Opfattelse af Personligheder og derfor ogsaa for Vurdering af Kilder, som udmaerkede Heise og som ogsaa kommer freni i hans grundige Doktorafhandling Kristiern II i Norge og hans Fcengsling (1877), i hans med mange Oplysninger forsynede Oversaettelse af Skibykroniken, ligeledes i hans Samling af Biograner over Personer af Slaegten Rosenkrantz, som dels udkom i Familien Rosenkrantz' Historie 11, dels bleve optagne her i Tidsskriftet; ogsaa i disse sidste Arbejder blive jsevnlig Spergsmaal af Statens almindelige Historie, af Administrationens Virksomhed saavel som af Kulturhistorien belyste med Kyndighed af Forfatteren. Som en Slags Afslutning paa hele denne Virksomhed kan man anse Heises fortrinlige Skildring af Tiden fra Kong Hans' Tronbestigelse indtil 1536 Halvbindet af Danmarks Riges Historie 111.

Ogsaa en anden Side indenfor Historien har optaget Heises Studier. Foruden at meddele Undersøgelser over Kjøbenhavns ældste Historie udgav han Diplomatarium Vioergense, hvori han ved en righoldig Indledning og ved mange topografiske Oplysninger gav Bidrag til Viborgs ældre Historie, ligesom han i Samlinger, udgivne af det jydske historisktopografiske Selskab, som han i en Aarrække ledede, gav en Del Afhandlinger til Belysning af Viborgs Historie i nyere Tid. Det gjælder om alle Heises Arbejder, at om de end i mindre Grad bringe overraskende Resultater, altid ere de rige paa nye Synspunkter, altid glæder man sig over Undersøgelsens strænge Gang og Forfatterens rolige Dom, over hans kloge og omsigtsfulde Kritik, hans tiltalende og afrundede Stil. — Heise var 1884 bleven optaget til Medlem af det kgl. Danske Selskab.