Historisk Tidsskrift, Bind 8. række, 4 (1912 - 1913) 1

J. A. F.

Side 100

Friedrich M. Kircheisen har udgivet 2det Binds 1. Del af sin tidligere her i Tidsskriftet (8. R. 11, 110) omtalte Bibliographie des Napoleonischen Zeitalters (Berlin, 1912). Denne Del omfatter Skrifter om Napoleon og hans Familie og Begyndelsen af det Afsnit, der skal rumme Titlerne paa Memoirer, Korrespondancer og Biografier. Den fortjener samme Anerkendelse som 1. Bind.

Den udmærkede franske Retshistoriker og Professor ved École des Ghartes Paul Viollet har — som Fortsættelse af sit tidligere Værk om Frankrigs politiske og administrative Institutioneri Middelalderen — udgivet: Le roi et ses ministres pendant les trois derniers sieclesdela monarchie (Paris, 1912). I dette grundlærde Arbejde behandles med indgaaende Fordybelsei Enkelthederne først Kongerigets og de kongelige Domænersterritoriale Udvidelser, derpaa Kongens Stilling under

Side 101

Synspunkterne af hans Krav paa guddommelig Ret og hans Hævdelse af sin Ret over for Paven og Kejseren, derpaa CentralmyndighedernesOrganisation med særligt Hensyn til Kanslerens,Generalkontrollørens og Statssekretærernes Myndighed og Hærens og Flaadens Forvaltning samt endelig Provinsintendanterne.Særlig Interesse knytter sig til Undersøgelsen om den gallikanske Deklaration af 1682, om Statssekretærerne og om Intendantembedets Udvikling. Hvad man savner er en Drøftelse af Spørgsmaalet om den enevældige Konges Afhængighedaf Rigets saakaldte Fundamentallove eller Übundethed af disse. Men maaske vil Forf. tage dette Problem op til Behandling i det Værk, som han lover som sit næste, og som bl. a. skal skildre Generalstændernes og Parlamenternes Retsforhold,et Værk som man maa imødese med stor Interesse.