Historisk Tidsskrift, Bind 8. række, 1 (1907 - 1908) 1

J. A. F.

Side 400

Navnlig til Brug ved Universitetsundervisning har Proff. Brandenburger og Seeliger i Leipzig paabegyndt Udgivelsen af Quellensammlung zur deutschen Geschichte. De hidtil udkomne smaa, lethaandterlige Hæfter omfatter Kilder til

Side 401

Kirkestatens Tilblivelseshistorie og til Investiturstriden og tillige Die deutschen Parteiprogramme 1844—1900, 1.—2. H., udgivne af F. Salomon. Disse sidste Hæfter har ogsaa Interesse for videre Kredse.

For alle Dyrkere af det 17. Aårhundredes politiske Historie har den store 6 Binds Kvartudgave fra 1723 —25 af Johan de Witts Breve været en Hovedkilde. At den dog langtfra var fuldstændig, og at Manglerne ikke var blevet helt afhjulpne ved senere spredte Udgivelser, har længe været en bekendt Sag. Da den udmærkede hollandske Historiker Robert Fruin forberedte den store Skildring af de Witt og hans Tid, som han desværre ikke fik færdig før sin Død 1899, gennemgik han derfor ogsaa de i Rigsarkivet i Haag opbevarede Breve fra og til de Witt, og han efterlod en overordentlig stor Samling af Afskrifter og Uddrag af disse. Paa Grundlag heraf har nu den ogsaa i Norden ansete Professor Kernkamp i Utrecht for det historiske Selskab i denne Stad begyndt en Udgave: Brieven van Johan de Witt. Bewerkt door Robert Fruin, uitgegeven door G. W. Kernkamp; Brevene til de Witt er saaledes foreløbigt udskudte til en senere Publikation. Princippet for Udgaven er at udelukke alle de Breve, der er optagne i Kvartudgaven, men at medtage alle ellers trykte eller hidtil utrykte, for saa vidt som der til dem findes Koncepter i Haagarkivet: Grundlaget har været Fruins Samlinger, men Kernkamp har revideret og udfyldt dem; oplysende Noter og korte Indledninger er tilføjede. Hidtil er udkommet Iste Bind, omfattende Aarene 165057 (Amsterdam, 1906). Værket vil blive af stor Betydning, ikke mindst for Nordens Historie, hvad allerede fremgaar af, at en stor Part af Iste Bind indeholder de Witts Breve til den nederlandske Afsending i Danmark, den bekendte van Beuningen; for deres Vedkommende er Tidsgrænsen rykket ned til August 1658.