Historisk Tidsskrift, Bind 8. række, 1 (1907 - 1908) 1

M. M.

Side 332

Professor Edvard Holm har paa ny udsendt en Del af sit store monumentale Værk Danmark-Norges Historie 1720 —1814, nemlig 6. Bd. 1. D., omfattende Tiden 1784—91. Vi haaber snart at kunne bringe en udførligere Omtale af dette Bind og skal derfor kun foreløbigt bemærke, at det er et nyt Vidnesbyrd om dets Forf.'s usvækkede overordentlige Arbejdsevne og Kærlighed til det Værk, der er blevet hans ypperste Livsgerning.

Som 2. Bd. af sine Skrifter har den svenske historiske Forening haft den gode Idé at udgive en Svensk historisk Bibliografi 1875—1900 (1907), udarbejdet af Hr. Kr. Setterwall, i en Aarrække kendt som Samler af de overordentlig fyldige og omhyggelige Litteraturoversigter i Svensk historisk Tidskrift. Disse og deres Forgængere i „Historiskt .Bibliotek" har naturligvis dannet Grundlaget for dette store og brydsomme Arbejde, der i alt omfatter 4636 Nr. samt et Forfatterregister. Men jævnsides dem har Forf. ogsaa som Hjælpe- og Kontrolmidler anvendt en Række fremmede Litteraturfortegnelser, mellem hvilke han med Taknemlighed anfører vort Tidsskrifts. Og samtidig er alle de ældre Opgivelser bleven reviderede.

Det behøver ikke at siges at Værket ogsaa vil være til
megen Nytte for alle, der sysler med dansk Historie, saa

Side 333

meget mere som Grænserne for, hvad der er medtaget, er trukne meget vidt. Theoretisk „Fuldstændighed" er selvfølgeligen Umulighed for alle slige bibliografiske Arbejder, og selv af nordisk og tysk Litteratur vilde der sikker kunne paavisesflere oversete Arbejder, der burde have været anførte — f. Ex. Seesselbergs store Værk om ældre nordisk Bygningskunst —. Men den daglige Brug, der jo er den eneste paalidelige Prøvesten,vil dog utvivlsomt vise, at saagodtsom alt, hvad der overhovedet har nogen Betydning, er medtaget. Med Hensyn til den rent praktiske Ordning skal her blot gøres en enkelt Indvending. Medens Tids-, Person- og Stedshistorien er ordnet henholdsvis kronologisk, alfabetisk og topografisk, er Titlerne i de talrige Rubrikker om „Indre Forhold" mærkværdig nok ordnede alfabetisk efter Forfatternavn. Da de paagældende Afsnit gennemgaaende er meget smaa — 1— 200 Nr. —, vil dette næppe volde Brugeren praktiske Vanskeligheder, men alligevel burde sikkert ogsaa her en kronologisk eller real Ordning være fulgt. Det er dog nemmere at have Litteraturen om Folkeviserne eller Visby Søret samlet end at skulle søge den under 3—434 forskellige Numre.