Historisk Tidsskrift, Bind 7. række, 6 (1905 - 1906) 1

M. M.

Side 519

Ved Begyndelsen af 1906 udkom det sidste Hæfte af det sidste (19de) Bind af Dansk biografisk Lexikon, og dermed naaede dette monumentale Værk i dansk historisk Litteratur sin Afslutning. Der kan — selvfølgelig — rettes og er bleven rettet nogen Kritik mod det med Hensyn til hvem der er optaget og hvem der ikke er optaget mellem de biograferede Personligheder og med Hensyn til det relative Omfang af de enkelte Biografier, men ingen Kritik af denne Art kan dog fordunkle eller har villet fordunkle den Anerkendelse, som Værket i saa høj Grad fortjener ved sin almindelige Plan og ved den Paalidelighed og Omhyggelighed, der gennemtrænger det fra først til sidst, ligesom ogsaa en Række Artikler ved Fremstillingens Kunst og Karakteristikkernes Værdi indtager en fremragende Plads. Særlig er der dog Grund til at fremhæve ■den høje Rang, Værket indtager mellem den øvrige europæiske Litteraturs Frembringelser af lignende Art, ikke mindst ved dets demokratiske Præg, der ikke lader det indskrænke sig — som Tilfældet særlig er med Allgemeine Deutsche Biographie — til væsentligst kun at behandle Nationens Spidser i politisk, litterær og kunstnerisk Henseende. Æren for hvad Værket er blevet tilkommer übetinget i første Række dets Udgiver, afdøde Rigsarkivar G. F. Bricka, og det er derfor kun naturligt, at hans nære Ven Professor Joh. Steenstrup, der i Forening med Arkivsekreta;r Laursen overtog Redaktionen af den efter Brickas Død tilbageblevne lille Rest af Værket, har indledet dettes sidste Bind med en varmt skreven fyldig Biografi af den afdøde, hvis Beskedenhed ikke havde tilladt, at hans eget Liv medtoges i Leksikonnet. Denne Biografi har tilmed sin betydelige Værdi ved at belyse de Forhold, hvorunder de historiske Studier i det hele trivedes herhjemme i Slutningen af forrige Aarhundrede.

Som Frugt af lange Tiders Undersøgelser har Arkitekt J. Uld all i Randers udgivet et Værk om Danmarks middelalderligeKirkeklokker. Det bringer en — vistnok fuldstændig — Fortegnelse over dette Tidsrums Klokker saavel i det nuværendeDanmark

Side 520

værendeDanmarksom i Skåne og Sønderjylland med Gengivelseog Tolkning af Indskrifterne, som Forf. regelmæssig har undersøgt paa Stedet. Selv om adskillige af Tydningerne ikke lader sig opretholde, er der dog herigennem samlet et overmaade stort og ellers vanskelig tilgængeligt Materiale af megen kulturhistorisk og epigrafisk Betydning, der forøges ved de henved 400 gennemgaaende meget gode Afbildninger af Reliefferog Indskrifter, gengivne efter Papiraftryk af Originalerne. Derimod maa det beklages, at Forf. selv i alt for ringe Grad har forstaaet at udnytte dette Stof til en mere almindelig Skildring af Emnet, ligesom man kunde have ønsket det lagt bedre til Rette for Benytterne f. Eks. ved Registre over Indskrifterneselv og deres Person- og Helgennavne.