Historisk Tidsskrift, Bind 7. række, 5 (1904 - 1905) 1

Som Fortsættelse af Tidsskriftet Dania har cand. mag. Marius Kristensen og Dr. Axel Olrik begyndt at udgive for Universitetsjubilæets Danske Samfund: Danske Studier (hidtil H. 1—3, 1904). Tidsskriftet vil behandle Sproget, Litteraturhistorien, Folkedigtningen, gamle Skikke. Almuens Livsvilkaar, Oldtidens Trosforestillinger og Livsformer. Al dets hidtidige Indhold skal nævnes : Axel Olrik : Kong Lindorm, Edv. Lehmann og Axel Olrik: Solvognen fra Trundholm og Just Bing: Holbergs første Levnetsbrer.

Arkivsekretær Dr. William Christensen har for Det

Side 402

kgl. danske Selskab for Fædrelandets Historie og Sprog udgivet:Dronning Christines Hofregnskaber (1904). Af disse Regnskaber,, der gaar fra 1496 til 1521, har der hidtil kun været offentliggjort forskellige Uddrag; samlede yder de en Rigdom al kulturhistoriske Træk, og Udgaven er besørget med mønsterværdig Nøjagtighed og Dygtighed. En anden interessant kulturhistorisk Publikation skyldes Museumsassistent, cand. mag. Jørgen Olrik: Borgerlige Hjem i Helsingør for 300 Aar siden, udgivet af Østifternes historisk-topografiske Selskab (1903); den er bygget paa Skifteprotokoller 1571 — 1621, giver dels Udvalg af fuldstændige Skifteberetninger, dels disses Indhold ordnet i forskellige Grupper af faglig Art, saaledes at man føres nøje ind i baade hvorledes Husene i Helsingør har set ud paa den nævnte Tid, hvorledes deres indre Udstyrelse og Bohave har været, og hvad Borgerne har ejet af Smykker, rede Penge, Vaaben, Bøger m. m. Ogsaa denne Udgave tilfredsstiller i enhver Henseende Fordringerne til en saadan.

Ejeren af Rødkilde, fhv. Folketingsmand F. Bojsen har udgivet Stege Bys Bog 1418—1607 med oplysninger om byens, navnlig borgerskabets historie i middelalderen (Kbh., 1904) . efter et Originalmanuskript i Rigsarkivet (tidligere Universitetsbibliotlieket). Bogen er den ældste bevarede af vore gamle Stadsbøger; dens Bestemmelse har væsenligst været at give en Fortegnelse over Ejendomshandlerne i Byen; forudskikket er en Fortegnelse over Stadens Privilegier. Den har tidligere været benyttet af forskellige Forfattere, især Paludan og Mackeprang, men har aldrig før været udgivet. Udg. har hertil knyttet Uddrag af forskellige Aktstykker samt forskellige Oplysninger vedkommende Stege By.

Den senere Overbibliotekar ved det st. kgl. Bibliotek i København Daniel Gotthilf Moldenhawer foretog i 1780'erne et Par Rejser til Spanien og gjorde paa dem en Mængde Optegnelser om hvad han saa, erfarede og læste. Af disse Optegnelser, der opbevares paa det kgl. Bibliotek, har Biblioteksassistent Dr. E. Gigas foretaget en Bearbejdelse, som han har udgivet under Titlen: Spanien ouikring 178!).

Side 403

Kulturhistoriske Fragmenter efter D. G. Moldenhawers Rejsedagbøger (Kbhvn., 1904). Bearbejdelsen er sket paa den Maade, at Optegnelserne er sammenarbejdede under forskellige Afsnit, der behandler Kongen, Hoffet, Adelen, Ministrene, de politiske, administrative, økonomiske, religiøse og litterære Forhold samt Sæder og Skikke. Det er derved lykkedes Dr. Gigas at give et særdeles vigtigt Bidrag til Kendskaben til Spaniens Historie i sidste Halvdel af det 18. Aarh.; som sikkert vil blive modtaget med stor Glæde af alle Spaniensforskere, og som tillige har en meget almeninteressant Karakter. Bogens Værdi forøges tilmed ved Dr. G.'s overordentlige kyndige og oplysende Noter.

Professor Theodor Schiemann i Berlin har paabegyndtUdgivelsen af et længe forberedt og med Interesse imødeset stort Værk: Geschichte Eusslands tinter Kaiser Nikohms I. Det udkomne 1. Bind (Berlin 1 904) danner dog kun en Indledning, idet det udelukkende behandler Aleksander I's og hans Tids Historie. Det er et noget tunet skrevet oe1 formet, men meget grundigt og dygtigt Arbejde og særligt bygget i højere Grad paa russiske Kilder end de tidligere Fremstillinger af denne Periode. Forf.'s Opfattelse af Aleksanderfalder i det væsenlige ikke ud fra den hidtil herskende; dog hævder han ham en større Selvstændighed over for sine Yndlinge og Omgivelser end man ellers har været tilbøjelig til at antage. Big paa nye og vigtige Enkeltheder er derimod Fremstillingen saa vel af de indre Tilstande i Husland som af Kejserens polske og orientalske Politik. Allevegne møder man her den mærkelige Sammenblanding af ideale Formaal og hensynsløs Selvhævdelse, af t^eligiøs Mysticisme og kras Egenkærlighed og af teoretisk Liberalisme og praktisk Absolutismesamt det store Misforhold mellem Vilje og Evner, som i det hele var karakteristisk for Aleksander. Som værende af afgjort uheldig Betydning for Kejserens Politik ser Forf. Udviklingen af Forholdene i Polen; idet han i übestemte Udtrykgav Polakkerne Udsigt til Udvidelsen af Kongrespolens Territorium, krænkede han Busserne og pacificerede dog ikke Polakkerne; hans egen Misfornøjelse hermed styrkede den

Side 404

absolutistiske Vending i hele hans Opfattelse, om han end lige til det sidste vedblev at sysle med Tanken om en Forfatningfor Rusland. Om hans mærkelige Tronfrasigelsesplanerog Konstantins Afkald til Fordel for Broderen Nikolaj bringer Værket ogsaa nye Oplysninger, uden at det dog er lykkedes Forf. helt at klare Aarsagen til den Hemmelighedsfuldhed,hvormed Aleksander omgav den sidste Sag, og som blev skæbnesvanger.