Historisk Tidsskrift, Bind 7. række, 5 (1904 - 1905) 1

Kr. E.

Side 518

Af udenlandske Historikere, der er døde i den seneste Tid, skal nævnes Professor i Breslau Jacob Garo (f. i836i836 f 10. Dechr. 1904), hvis Hovedværk er Fortsættelsen i Heeren og Ukerts Samling af Ropells Geschichte Polens, Bd. 2—5 (1863—88), omfattende Tiden 1300—1506, og Franskmanden Henri Wallon (f. 1812 f 13. Novbr. 1904); han har især skrevet en i sin Tid meget omtalte Biografi af Jeanne d'Arcr T. 1—212 (I860) i udpræget katolsk Aand, Saint Louis et son temps (IS71) samt flere Værker vedrørende Revolutionen, saaledes La Terreur, T. 1—2 (1873) og Histoire du tribunal révolutionnaire de Paris, T. 1—616 (1880 — 82), der navnlig har Værdi ved Benyttelsen af Aktstykker.

To vigtige Kildepublikationer til dansk Historie er begyndtat udkomme. Den ene er Acta Pontiftcum Danica. Pavelige Aktstykker vedrørende Danmark 1316 — 1536, hvoraf Dr. L. Mol tesen har udgivet Iste Bind, der omfatter Aarene 1316 — 76. det avignonske Tidsrum, for hvis Vedkommende han er særlig sagkyndig. Hermed er Begyndelsen gjort til Offentliggøreisen af Udbyttet af de danske Forskninger i Vatikanarkivet, hvilke tidligere har været omtalte her i Tidsskriftet(7.R. IV, 562 ff.). Til Udgaven er dog ogsaa benyttethvad Kildestof der ellers har kunnet skaffes; Aktstykkerneer meddelte dels i Helhed, dels i Udtog. — Den anden

Side 519

er Danmark-Norges Traktater 1523—1750 med dertil hørende Aktstykker, udgivne af L. Laursen, hvoraf er udkommet Iste Binds 1. Hefte, der omfatter Aarene 1523 — 36. Enhver, der sysler med Danmarks politiske Historie i den nyere Tid, har følt Savnet af, at der for Tiden før 1751 (det Aar, hvormedden af Udenrigsministeriet besørgede Udgave af Danske Traktater begynder) hidtil ikke har foreligget en paalidelig Udgave af Rigets Traktater med Udlandet; dels har de slet ikke været trykte, dels paa spredt Maade og i ufyldestgørende Aftryk, saa at man stadigt har været nødt til at søge til Arkivoriginalernefor at kunne benytte dem med Tryghed. Denne Mangel vil nu blive afhjulpet ved Arkivsekretær Laursens paa Garlsbergfondets Bekostning udgivne Værk, der vil bygge paa Originalerne. Det vil komme til at udgøre 3—4 Bind og skal omfatte alle med Udlandet og med Hertugdømmerne afsluttedeTraktater og Overenskomster af statsretlig Art. Foran hver Traktat giver Udg. i en Indledning en sammentrængt Redegørelse for dens historiske Forudsætninger og de forudgaaendeForhandlinger. — Samtidigt har Professor G. Nyrop afsluttet sin saa vigtige og sagkyndige Udgave af Danmarks Gilde- og Lavsskraaer fra Middelalderen med 2. Binds 3. Hefte. Særlig Opmærksomhed fortjener den indholdsrige Sagoversigt, der, med Forbillede i Prof. Erslevs lignende til hans Danske Testamenter, vil yde en fortrinlig Hjælp til Udnyttelse af Værket til Kundskab om vor Middelalders Kulturforhold.

Med særligt Hensyn til de historiske Studerendes Tarv har Prof. M. GI. Gertz udgivet en righoldig Historisk Læsebog i Middelalders-Latin. Bogens Hoveddel udgøres af historiske Stykker om Danmark i Oldtiden og den ældre Middelalder, hentede fra baade udenlandske og indfødte Historikere lige fra Paulus Diaconus og Einhard til den i Valdemar Atterdags første Aar forfattede jydske Krønike, som gaar under Thomas Gheysmers Navn. Det er alt lærerige og fortræffeligt valgte Stykker; den kritiske Textbehandling frembyder, som man kan tænke sig, meget af Interesse, og Læsningen af disse ofte ret store Brudstykker vil ikke blot føre ind i Middelalderens Latin, men ogsaa give en fyldig Idee om Hovedkilderne til vor ældre

Side 520

Historie. Dertil er føjet et Udvalg af Breve, som indeholder Hovedtyper af næsten alle Arter af de Dokumenter, der forekommer i vor Middelalder, og endelig slutter Bogen med en lille Samling af gejstlige Hymner. Forf. bebuder senere at ville levere et Glossar til denne Bog, hvad der yderligere vil forhøje dens Nytte. Kr. E.