Historisk Tidsskrift, Bind 6. række, 4 (1892 - 1894) 1

Selskabet for Udgivelse af Kilder til dansk Historie. 1877-1892.

Da Selskabet tov Udgivelse at' Kilder til dansk Historie i indeværende Aar kan se tilbage paa en sextenaarig Virksomhed , har det ment at burde forelægge Offentligheden en Beretning om sin Virksomhed. dennes Maal og Karakter og et Regnskab t'or Anvendelsen af de Selskabet i de forløbne Aar betroede Pengemidler.

Paa det Tidspunkt, da Selskabet blev stiftet (J877), syntes der her i Danmark i altfor ringe Grad at blive arbejdet paa Offentliggjørelsen af historiske Kilder. Det har i den nyere Tid rundt om i Europas Lande været opfattet som et nationalt Foretagende, lige saa nyttigt for den videnskabelige Forskning som tiltalende for Folkets Følelse, at de haandskrevneKilder bleve offentliggjorte i gode Udgaver, og der er dels igjennem direkte Statsunderstøttelse dels igjennem Selskabermed dette Formaal for Øje udfoldet en betydelig Udgivervirksomhed. I Norge har saaledes Storthinget siden 1857 bevilget 4,200 Kroner aarligt til ,det norske historiske Kildeskriftfond", som har udgivet et stort Antal af Hovedkilderne til norsk Historie. Under Ledelse af The Master of the Rolls ei- i England med betydelig Statsunderstøttelse en lang Række af Krøniker, Breve, Regnskaber og andre Kilder blevne offentliggjortei ypperlige Udgaver. Académie des Inscriptions et des Belles-Lettres i Paris har store Summer til Raadighed for sin Udgivervirksomhed, og La Société de l'Histoire de France

Side 475

virker med mod samme Maal. Det tyske Rige bekoster i Forening med den østrigske Regering Udgivelsen af „MonumentaGermaniæ historica", de nordtyske Byer sammenskyde betydelige Summer til Offentliggjørelse af Aktstykker fra HanseforbundetsTid, og den bayerske Regering understøtter med rige Midler Miinchener Akademiets historiske Kommission, der udfolder en over hele Tyskland forgrenet Udgivervirksomhed. I Følelsen af, at vort Land i Sammenligning med disse Bestræbelserstod langt tilbage, besluttede en Kreds af tretten yngre Historikere at begynde en lignende Virksomhed her i Landet, idet man især haabede gjennem Sammenslutning og Organisation at kunne gjennemføre en mere planmæssig Udgivelseaf Kildematerialet og tillige at opnaa den nødvendige pekuniære Bistand hertil hos Staten eller hos de videnskabelige Formaal understøttende Fonds og Instituter.

Den 28. Januar 1877 konstitueredes saaledes Selskabet til Udgivelse af Kilder til dansk Historie, der satte sig til Opgave at arbejde for „en planmæssig Udgivelse af hidtil utrykte eller paa utilfredsstillende Maade trykte Kilder til dansk Historie". Selskabets Virkemaade vil særligt fremgaa af følgende Bestemmelse i dets Vedtægter: „Efterat et Skrifts Udgivelse foreløbigt er bestemt, nedsættes et Udvalg, der i Forening med den eller de aktive Udgivere drøfter Principerne for Udgivelsesmaaden, indstiller dem til Selskabets Behandling og Vedtagelse og derefter kontrollerer Arbejdet under dets Udførelse. Udvalgets Medlemmer kunne paa ethvert Punkt forlange at se saa vel Manuskriptet som Korrekturerne, og intet maa rentrykkes, før det er godkjendt af Udvalget. Baade Udvalget og Udgiverne kunne appellere imod hinanden til Selskabet. For Kontrollen tilstaas ordentligvis intet Honorar."

I Henhold til denne og andre Bestemmelser i Selskabets Vedtægter have alle dets Medlemmer deltaget i dets Virksomheddels som Forretningsudvalg dels som Udgivere eller som kontrollerende Tilsyn ved de andres Arbejde. Ved dette Samarbejde og ved den udøvede sagkyndige Kontrol har der kunnet gives Staten og de Instituter, der vilde yde Selskabet Understøttelse, en Sikkerhed for, at de strengt videnskabelige

Side 476

Fordringer til Udgivelsesmaaden vilde blive efterkomne, og i dette Forhold maa vel ogsaa Hovedgrunden søges til den store Støtte. Selskabet paa forskjellig Maade har opnaaet. Garlsbergfonden satte det i Stand til at udgive sit første Skrift, ligesom denne Fond ogsaa senere og dernæst den grevelige Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse, Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet og det kgl. danske Videnskabernes Selskabhar støttet Selskabets Virksomhed med betydelige Tilskud. for hvilken Hjælp Selskabet maa udtale sin oprigtige Taknemlighed.

lait har Selskabet saaledes modtaget 40681 Kr. 25 0., medens Udgifterne samt Kassebeholdningen beløbe sig til 44062 Kr. 28 0. Forskjellen skriver sig fra Indtægterne ved Salg af Selskabets Skrifter og ved indvundne Renter af Kassebeholdningen. Skrifterne ere udkomne i Kommission hos Boghandler Rudolph Klein. senere efter dennes Død hos Universitetsboghandler G. E. G. Gad: dog er Forlaget af Kong Christian den Fjerdes egenhændige Breve blevet overtaget af Klein (senere af Gad) imod et mindre Tilskud fra Selskabets Side. Selskabet har i alt udgivet 9 Skrifter (i 18 Bind), hvoraf 7 ere afsluttede og 2 endnu under Udgivelse; desuden forberedes Udgivelsen af 2 andre Skrifter.

At ældre Medlemmer af Selskabet. efter Haanden som deres Tid blev stærkere optaget, have trukket sig tilbage, har været en Selvfølge; nye Medlemmer ere imidlertid optagne, saaledes at Selskabet for Tiden tæller 15 Medlemmer. Til Slutning tø)1 det vel tilføjes, at Selskabet har haft den Tilfredsstillelse at modtage megen Anerkjendelse for sin Virksomhed baade i Danmark og i Udlandet.

Vi meddele nedenfor: I. en Liste over Selskabets nuværende og forhenværende Medlemmer, med Angivelse af Indog Udtrædelsesaar; 11, en Fortegnelse over de udgivne eller forberedte Skrifter, med Angivelse af Udgiverne, Medlemmerne af Tilsynsudvalgene og de Institutioner, som have ydet Understøttelse til Udgivelsen: 111, Regnskab over Indtægter og Udgifter.

Side 477

I. Selskabets Medlemmer.

a. Ved dets Stiftelse 1877.

1. G. F. Bricka, cand. mag., Bibliotheksassistent, senere
Arkivar i Rigsarkivet. Udtraadt 1892.

2. Kr. Erslev, cand. mag., senere Dr. phil. og Professor
i Historie ved Universitetet.

3. J. A. Fridericia, Dr. phil., Bibliotheksassistent,
senere Underbibliothekar ved Universitetsbibliotheket.

4. S.Gjellerup, cand. theol., Bibliotheksassistent, senere
Underbibliothekar ved Universitetsbibliotheket.

5. A. D. Jørgensen, Arkivfuldmægtig, senere Rigsarkivar.
Udtraadt 1891.

6. Fr. Krarup, cand. mag., Arkiv assistent, senere Registrator
ved Gehejmearkivet.

7. W. Mollerup, cand. mag., senere Dr. phil. og
Musæumsassistent.

8. 0. Nielsen, Dr. phil., Arkivar ved Kjøbenhavns Bys
Arkiv. Udtraadt 1892.

9. Henry Petersen, Dr. phil., Musæumsassistent,
senere Musæumsdirektør.

10. V. A. Secher, cand. jtir.. Arkivmedhjælper, senere
Dr. jur. og Provinsarkivar i København.

11. S. Birket Smith, Bibliotheksassistent, senere Universitetsbibliothekar.
Udtraadt 1892.

12. Johannes G. H. R. Steenstrup, cand. jur., senere
Dr. jur. og Professor i Historie ved Universitetet.

13. G. Weeke, Bibliotheksassistent, senere Underbibliothekar
ved det store kgl. Bibliothek.

b. Senere optagne.

14. A. Thiset, Assistent i Intendanturen for den kgl.
Civilliste, senere Arkivsekretær ved Rigsarkivet, optaget 1881.

15. G. L. Wad, cand. polit., Postekspedient, senere
Provinsarkivar i Odense, optaget 1889.

16. G. Nyrop, Sekretær i Industriforeningen, Professor,
optaget 1892.

Side 478

17. G. L. Grove, cand. jur., Arkivsekretær ved Rigsarkivet,
optaget 1892.

IS. A. Oli'ik, cand. mag., senere Dr. phi]., optaget
1892.

19. H. Olrik, Dr. phil., optaget 1892.

II. De af Selskabet udgivne eller forberedte Arbejder.

1. Kong Frederik den Førstes Danske Registranter,
udgivne ved Kr. Er slev og W.Mollerup. 1879.
36lA> Ark.

Tilsyn: Krarup og Stecnstrup. — Med Understøttelse al'
Carlsbergfonden.

2. Kong Christian den Fjerdes egenhændige
Breve, udgivne ved G. F. Brieka og J. A. Fridericia.
1—7. Bd. 1878 — 91. ]883/4 Ark.

Tilsyn: Birket Smith og Weeke. — Med Understøttelse
af den Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse og Ministeriet for
Kirke- og Undervisningsvæsenet.

3. Godex Esromens is. Esrom Klosters Brevbog.
Udgivet ved O. Nielsen. 1880 — 81. 23V3 Ark.

Tilsyn: Gjellerup og Weeke. — Med Understøttelse af
Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet.

\. Danske Kano,ell iregislrn nier 1535—1550,
udgivne ved Kr.Erslev og W. M olie rup. 1 <SBl — 82.
3C7/s Ark.

Tilsyn: Krarup og Seclier (senere afløst af Brieka).
Med Understøttelse af Carlsbergfonden.

5. Aktstykker og Oplysninger til Rigsraadets
og Stænder møderne s Historie i Kristian IV s Tid,
udgivne ved Kr. Er slev. 1 —3. Bd. 1883 — 00. H07/sArk.

Tilsyn: Fridericia og Jørgensen. — Med Understøttelse
af Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet og Videnskabernes

(i. Libri memorial es Gapituli Lundensis. Lunde
Domkapitels Gavebøger („Libri dat ici Lu uden ses'").
Paa ny udgivne ved C. Weeke. 1884—89. 'ih1,41,4 Ark.

Side 479

Tilsyn: Gjellerup og Jørgensen. — Med Understøttelse af
Carlsbergfonden.

7. Gorpus constitutionurn Daniæ. Forordninger, Recesser1 og andre Kongelige Breve, Danmarks Lovgivning vedkommende, 1558 —IG6O, Lidgivne ved V. A. Secher. 1—3. Bd.s I—t. Hæfte. 1887 — 92. 118V4 Ark.

Tilsyn: Erslev og Mollerup. — Sat i Gang med Understøttelse af Ministeriet for Kirke- og Undervisningsvæsenet og den Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse; derefter giver Udgiveren et Tilskud af den ham af Staten til Udgivelsen tilstaaede

8. Aktstykker til Oplysning om Stavnsbaandets
Historie, udgivne af J. A. Fridericia. 1888. 2P/4 Ark.

Tilsyn: Erslev og Steenstrup. — Med Understøttelse af
den Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse.

9. Repertorium diplomaticum regni Danici mediævalis. Fortegnelse over Danmarks Breve fra Middelalderen (indtil 1450), med Udtog af de hidtil utrykte, udarbejdet af Kr. Erslev og W. Christensen. (Under Forberedelse.)

Tilsyn: Secher og Thiset. — Med Understøttelse af den
Hjelmstjerne-Rosencroneske Stiftelse og Ministeriet for Kirkeog

10. Forarbejderne til Kong Kristian V's Danske
Lov, udgivne ved V. A. Secher og Chr. Støoh el. 1. Bd.
1890 — 92. 39V4 Ark.

Tilsyn: Steenstrup og Wad. — Med Understøttelse af
Carlsbergfonden.

11. Haandværksskraaer fra Middelalderen, udgivne
ved C. Nyrop. (Under Forberedelse.)

Tilsyn: Erslev og Secher.

Side 480

III. Regnskab over Indtægter og Udgifter.


DIVL3591

A. Indtægter.


DIVL3594

B. Udgifter.

Side 481

DIVL3594

B. Udgifter.



1) Med Hensyn til Kassebeholdningens Størrelse bemærkes, at forskjellige udestaaende Regninger paa større Beløb endnu ikke vare indgaaede, da ovenstaaende Regnskab afsluttedes den 31. December 1892.