Historisk Tidsskrift, Bind 4. række, 2 (1870 - 1872) 1

Hanserecesse, Band I, ogsaa under Titelen: Die Recesse und andere Akten der Hansetage von 1256—1430, Band I, — herausgegeben durch die historische Commission bei der Kgl. (Bayerischen) Academie der Wissenschaften. Leipzig. Duncker & Humblot. 1870-

Frederik Krarup.

Side 949

Det Baierske Videnskabs Selskabs historiske Kommission, - et Monster foi andre lignende Samfund i planmæssig Virksomhed og kralligt fortsat Arbeidc, — har endeligt ifjor opnaaet at kunne forelægge Offentligheden det ovennævnte Værk. Den har derhos været heldig nok til næsten ganske at undgaae Sporene af et gjentaget Skiftende af Medarbeidere, om end deni.e Omstændighed har forhalet Offentliggjørelsen ud over del først bestemte Maal. Allerede 1859 blev nemlig Udgivelsen vedtaget etter Forslag af Lappenberg, idet Samlingen og Ordningen af Stoffet blev overdraget til Junghans under Lappenhergs egen Ledelse. Begge disse Mænd afgik imidlertid ved Døden, inden Arbeidet havde naaet sin første foreløbige Afslutning, og en ny Medarbejder, Professor FrensdortT, inaalte paa Grund af andre Forretninger frasige sig Arbeidet. At dette dog nu er udkommet, skyldes alter en ny Medarbeider, Dr. Koppmann, hvem den danske og nordtydske Historie allerede forud er i Gjæld til for særdeles værdifulde Arbeider, og som i det foreliggende Værk paany har aflagt et smukt Vidnesbyrd om udholdende Flid, samvittighedsfuld Undersøgelse og fordomsfri Betragtning.

Naar Titelen nærmest angiver Hansarecesserne som VærkelsGjenstand, er dette at forstaae i en meget udvidet Betydningaf Ordet. Til Recesserne er der nemlig knyttet et saadant Apparat af supplerende Aktstykker, at vi her snarere have for os et Diplomatarium for Hansa-Forbundet som saadanl.Hidtil foreligger imidlertid kun Tiden til og med 1370, hvor allerede den af Lnppenberg besørgede anden Deel af Sartorius's Urkundliche (iesehichte des Ursprutigs der Deutsehen[lanse har fremlagt det væsentligste Materiale. For den Historiker, der er hjemme i hiint Hovedværk og i de

Side 950

evrige nordiske, lieflandske og nordtydske Udgaver af Diplomer,vil der derfor ikke være noget betydeligere Udbytte af nye Oplysninger at vente. Men deels er Materialet her baade foreget og tildeels gjengivet i bedre Aftryk, deels er det samlet i sterre Fuldstændighed end nogetsteds tilforn, saa at selv del udkomne første Bind maa regnes for en ualmindeligtviglig og væsentlig Berigelse af Nord-Europas historiskeLitoratur.

Hvad specielt den danske Historie angaaer, behover der ikke her at gjeres opmærksom paa, af hvilken Betydning det vil \ære at faae en saavidt muligt tro Fremstilling af Hansaforbundets Udvikling og Skjæbne i Tidernes [.eb. Men her gjælder det tillige, at de foreliggende Aktstykker kun i ringere Grad kunne bringe væsentlige Berigelser af det allerede Kjendte. I Suhms Historie have vi nemlig det samme Materiale kjendt ogbenytfet indtil Aar 1400, og da det er den samme berømte Kodex paa Ledreborg, som Suhm — rigtignok kun i Afskrift — har brugt ved sin Udarbeidelse, og som er Hovedkilden for den her anmeldte Udgave, er der saameget mindre Anledning til at undres over ikke at træffe endnu talrigere nye Fakta fremdragne, end der dog findes. Men om vi end ikke havde Andet at takke for, end at Materialet her er fuldstændigt tilstede og lagt til Rette af en kyndig Haand, vilde dog allerede dette være Grund nok til Paaskjønnelse. selv om Fortsaittelsen ikke stilledes i nær Udsigt.

Idet vi saaledes med Tak modtage det smukke Arbeide, imodesee vi med megen Forventning, hvad der fremdeles er lovet, og vi ønske den unge Haabefulde Udgiver Lykke med hans Gjerning og Glæde af dens Udførelse.