Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 6 (1997) 2

Ole Crumlin-Pedersen, Erland Porsmose og Henrik Thrane (red.): Atlas over Fyns kyst i jernalder, vikingetid og middelalder. Odense Universitetsforlag 1996, 308 s., ill., 290 kr.

Tommy P. Christensen

Side 558

Kortlægning af historiske tilstande og forløb frister til tegning af kort og planer, der kan bibringe os det fornødne overblik. Det være sig over den administrative inddeling i ældre tid, de gamle købstæders byplaner eller kortlægning af fund og historiske lokaliteter i en landsdel. Opgaven er vanskelig og resultatet møder ofte hård kritik fra fagfæller, der tilbagelænet kan konstatere inkonsekvenser og unøjagtigheder. Ikke desto mindre kan en sådan kortlægning af historiske tilstande og forløb være af stor betydning som et statusarbejde i en større proces. Også det foreliggende atlas bør anskues under denne synsvinkel, alene af den grund, at de arkæologiske udgravninger på Fyn sker med en sådan hast, at flere afkortbladene allerede er forældet. På den anden side skal det fremhæves, at det foreliggende atlas er en milepæl såvel i kortlægningen af det danske kystlandskab som i udviklingen af det historiske atlas på dansk grund, og som sådant vil det have blivende værdi.

Gennem en tværfaglig indsats fra geografer, arkæologer og historikere suppleret med en stednavneforsker søger atlasset at sammenfatte resultater fra studiet af kystens geografi og morfologi med resultater fra arkæologien, stednavneforskningen og de historiske undersøgelser. Resultatet gengives i form af ni, farvelagte kortblade med signaturer for arkæologiske fund, historiske fund og bebyggelser, stednavne, morfologi, jordartstyper m.m. De ni kortblade gengiver den fynske kystzone, som den tager sig ud, når den søges afgrænset ud fra de sogne, der ligger ud til nuværende eller tidligere kyststrækninger. Det bliver således kun et mindre område på Midtfyn, svarende til to ekstra kortblade, der ikke kortlægges ved denne lejlighed. Derimod er afgrænsningen ud mod Det sydfynske Øhav og de øvrige omliggende øer mere problematisk. Tåsinge skæres igennem på kryds og tværs, og den sydlige halvdel falder uden for kortbladene. Udeladelse er i øvrigt også den skæbne der overgår Langeland, Drejø, Avernakø, Ærø m.fl.! Ser man nærmere på de ni kortblade kan man ydermere konstatere, at undersøgelsesområdet i den fynske kystzone vitterligt er fokuseret på Fyn: alle de omkringliggende øer, også de nærtliggende som Thurø, Tåsinge, Lyø og Bågø, falder uden for dækningsområdet. En væsentlig begrænsning man må erindre sig ved benyttelsen.

Til hvert kortblad findes kataloger omfattende jernalder og vikingetid, middelalder (sognevis) samt udvalgte stednavne, så der bliver nødvendigvis lidt bladren frem og tilbage. Arbejdet er dog ulejligheden værd, og man fornemmer, at også projektets deltagere undervejs har fået et mere differentieret syn på den fynske kystzones bebyggelsesmønstre. Eksempelvis er Erland Porsmose og Jørgen Christoffersens fremlæggelse af fire fynske fiskeregioner (s. 164f.) væsentlig, ligesom antagelsen om 1500-tallet som en »egentlig vækstperiode« for de østfynske fiskerlejer er en frugtbar videreudvikling af Johs. Steenstrups opfattelse fra 1905, hvorefter fiskerlejernes oprindelse dateres til reformationsårhundredet.

Det forhold, at man kan spore divergerende opfattelser i forskellige kapitler
fratager ikke værket dets værdi. Analyser og konklusioner er i sagens natur

Side 559

foreløbige, og som læser er det fagligt inspirerende at sammenholde faser i udviklingen på udvalgte lokaliteter over næsten 2000 år. Atlasset er således et overbevisende argument for det nyttige og nødvendige i tværvidenskabelig arbejdsform ved udforskningen af det maritime kulturlandskab og de fine kortblade, tegnet af Alice Rosenstand, illustrerer perspektiverne i denne formidlingsform.