Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 6 (1997) 2

Jørgen Steen Jensen (red.): Tusindtallets danske mønter fra Den kongelige Mønt- og Medaillesamling. 171 sider, hvoraf de 16 sider er registre og 55 sider plancher. Nationalmuseet i samarbejde med forlaget Munksgaard. 1995. 325 kr.

Inge Skovgaard-Petersen

Side 561

Nationalmuseet har nu flere gange udsendt sådanne coffee table bøger hvor der til hvert opslag hører en side tekst - i dette tilfælde dobbeltsproglig - og en side med billeder. Når man tænker på hvordan man i mere beskedne tider afbildede mønter som stregtegninger, er det næsten overvældende hvor smukt og instruktivt fotografier af forstørrede mønter på en farvet baggrund fremstår, takket være den fremragende fotograf Niels Eiswing og hans assistent Jens Wichmann. Det er lige ved at man kan læse inskriptionerne men heldigvis gengives de i teksten når de er læsbare. Problemet med opslag-konceptet er i almindelighed at det er svært at finde klare linier i valget af emner i værkerne. I den forhåndenværende bog hjælper kronologien til at trække billedet af udviklingen fra de få møntudstedelser i begyndelsen af tusindtallet til de talrige, kongeligt monopoliserede mønter fra slutningen af århundredet. Mange sider af denne udvikling bliver belyst i værket af forfatterne der foruden redaktøren der tegner sig for halvdelen af artiklerne består af fem møntforskere: den dybt savnede museumsinspektør Anne Kromann, professor Carl-Johan Becker, Ph.d. Keld Grinder- Hansen, cand.mag. Michael Fornitz og endelig lederen af møntsamlingen ved Fitzwilliam Museum i Cambridge, Mark Blackburn.

Olav Tryggvasons ankomst til Norge der er beregnet til 995 er baggrunden for at man fejrer 1000-året for den første udstedelse af ensartede mønter i ikke alene Norge men også i Danmark og Sverige. Denne begivenhed blev i 1995 markeret med udsendelse af bøger i alle de tre nordiske kongeriger. I Norge kom det statelige værk, K. Skaare, Norges Mynthistorie som er anmeldt af Jørgen Steen Jensen i det herværende tidsskrift 1996 side 451-52. Det svenske bidrag til jubilæet var en udstilling og en antologi redigeret af professor Kenneth Jonsson, antikvarie lan Wiséhn og mønthandler Ulf Nordlind; bogen er trykt som nr. XI i Numismatiska Meddelanden.

De første danske mønter med (latinske) indskrifter blev udstedt af Sven Tveskæg. I den samlede møntcirkulation syner de lidet blandt de mange udenlandske mønter. Engelske forbilleder afslører at et af formålene ved at begynde en hjemlig møntudstedelse er, snarere end økonomiske hensyn, at sætte den danske kongemagt på linie med den engelske.

Møntindskrifternes funktion som kommunikation understreges af forfatterne, ikke mindst da man i slutningen af Sven Estridsens regeringstid gik over til en såkaldt feudalmønt; det indebærer bl.a. at kun danske mønter blev accepteret i handel og vandel.

Netop »det feudale møntvæsen« og 1000-tallets møntforhold får et selvstændigtopslag, nr. 46. Forfatteren, Keld Grinder-Hansen, afviser at man kan kalde det danske møntvæsen i dansk middelalder feudalt. Men i betragtning af at der er flere tilfælde på at kongen overlader møntudstedelsen i et bestemt område til en biskop er der dog nogle forudsætninger for feudal møntudstedelse. Et andet spørgsmål, møntudstedelsens størrelse, har Grinder-Hansen behandlet i sin Ph.d. afhandling der vedrører perioden 1241-ca.1340, men man har ikke anset emnet egnet for et selvstændigt opslag i nærværende bog. Ind imellem strejfes det dog af andre forfattere: man forestiller sig en virkelig omfattende dansk

Side 562

møntcirkulation. Ingen siger at man allerede havde pengeøkonomi i slutningen
af det 11. årh., men tanken ligger nær hvis udmøntningen virkelig har været så
stor.

Af de mange andre emner det er lykkedes at få behandlet af ialt syv bidragydere vender flere tilbage til stempelstudier. I indledningen giver Jørgen Steen Jensen en klar indførelse i metoden og i opslag 28 viser CJ. Becker dens funktion i praksis i studiet af Odense mønter i 1040'erne. Det er både ny historie og, for ikke-numismatikere, ny metode man møder her.

Mange andre opslag kunne nævnes; de afspejler en rig numismatisk forskning.
Dertil kommer at det ikke alene er et århundrede, men også et land fra Lund i
Skåne til Ørbek ved Limfjorden man møder i denne usædvanligt tiltalende bog.