Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 5 (1996) 2

Kolbjørn Skaare: Norges Mynthistorie. Mynter og utmyntning i 1000 år. Pengesedler i 300 år. Numismatikk i Norge. Universitetsforlaget (PB 2959 Tøyen, N-0608 Oslo), 1995. Bind 1-2,349+276 sider, mange ill. Solidt indbundet. Pris: 398 NOK pr.bind.

Jørgen Steen Jensen

Side 451

Mange møntforskere kunne ønske sig at skrive deres lands mønthistorie fra de ældste udmøntninger og til skrivende stund, men det lykkes kun for få. En af de udvalgte er den berømte norske numismatiker og mangeårige leder af Universitetets Myntkabinett i Oslo, professor dr.philos. Kolbjørn Skaare. Anledningen til værket er 1000-året for den første norske udmøntning, Olav Tryggvasons mønt, som kun kendes i ganske få eksemplarer, hvoriblandt et der nylig blev fundet på Iholm i Svendborg sund.

Værket er delt i to bind, første bind har selve skildringen af Norges mønt- og pengeseddelhistorie, mens bind 2 har kataloger over mønter og pengesedler, talrige registre og en stor bibliografi. Hovedvægten i mønthistorien ligger på norsk middelalder, hvilket er meget naturligt i betragtning af, at Skaare gennem mere end 40 års flittigt virke især har koncentreret sig om denne periode.

For henved halvandet hundrede år siden kunne den kendte numismatiker Christian Jiirgensen Thomsen udtale, at man kunne erkende en international samlings kvalitet på antallet af norske og portugisiske mønter. Var de to lande fra hver sin del af Europa velrepræsenterede, ja så var resten nok også værd at se på. Bag Thomsens tilsyneladende så banale bemærkning ligger den kendsgerning, at det bevarede møntmateriale fra norsk middelalder gennemgående er ganske begrænset. Vist findes der fund, men normalt slet ikke i en størrelse, som kan

Side 452

sammenlignes med Danmark og Sverige. Man har derfor let kunnet formode, at
møntprægningen i Norge har været beskeden.

Den seneste menneskealder har vist, at denne opfattelse nok i nogen grad skal modificeres. Udover de ret fåtallige skattefund, så har man i Norge (ligesom i de andre nordiske lande) kirkegulvene som fundsteder. Størst og rigest var gulvet under Lom stavkirke, mere end 2,000 middelaldermønter, for det meste ganske lette og tynde brakteater, dvs. sølvmønter med en vægt på brøkdele af et gram. Det var bl.a. sådanne kirkefund, der allerede for mange år siden gjorde det muligt for Kolbjørn Skaare at udarbejde et katalog over Norges udmøntning under et af højdepunkterne i Middelalderen, Håkon Håkonssons regering (1217-63).

Norges mønthistorie er et værk, der samler den forskning, der har været udført inden for emnet i et par generationer. Til den norske middelaldernumismatik har der har været ydet vigtige bidrag fra svensk side (Bengt Thordeman og N.L. Rasmusson), samt fra Kolbjørn Skaares forgænger, Hans Holst. Den nyere tid, bl.a. mønten i Kongsberg, medaljørernes virke og 1700-tallets pengesedler, har især været udforsket af Bjørn Rønning. Alt dette bliver der gjort rede for i et smukt sprog. - Til udarbejdelsen af værket og til selve udgivelsen har Norges Bank ydet et stort bidrag.