Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 5 (1996) 2

Forvaltningshistorisk antologi. Redigeret af Helle Blomquist & Per Ingesman. Stat - forvaltning - samfund, Studier 2. Jurist- og Økonomforbundets Forlag 1993. 251 s., ill. 400 kr.

Erik Gøbel

I 1990 igangsatte Statens humanistiske Forskningsråd projektet Stat - forvaltning - samfund med professor Ditlev Tamm som projektansvarlig. Der skal udarbejdes en samlet dansk forvaltningshistorie i fire bind (1536-1814-1901-1950-1993); denne brede fremstilling skal støtte sig på forskellig primær forskning, som gennemføres af stipendiater, hvis resultater er planlagt publiceret i en halv snes bind. Hovedvægten i projektet ligger efter 1800. Der er tale om et tværfagligt samarbejde med en historisk synsvinkel som den dominerende. Projektet ser det endvidere som sin opgave at inspirere til yderligere forskning i forvaltningshistorie og at grundlægge en dansk forvaltningshistorisk forskningstradition.

En af de første publikationer er antologien. Med den vil man give »eksempler på tilgangsvinkler og problemstillinger, der kommer til at spille en vigtig rolle i den samlede fremstilling af dansk forvaltningshistorie«. Både stipendiater og øvrige forfattere har bidraget, og resultatet er ifølge sagens natur blevet noget uensartet. Nogle bidragydere koncentrerer sig om de lange udviklingslinier, andre om detailstudier og atter nogle om mere teoretiske overvejelser bag dispositioner, periodiseringer og lignende. Forskellighederne afspejler tilsyneladende dels forskningsresultaternes foreløbige karakter dels forfatternes forskellige baggrund. Af de i alt elleve bidragydere er seks historikere, to retshistorikere og tre politologer. De gentagne besværgelser om tværfagligt samarbejde og gensidig faginspiration i forvaltningshistorien har dog endnu ikke givet sig udslag i markante resultater.

Bidragene i antologiens ene hovedgruppe er brede vuer over den historiske udvikling af forvaltningen, i den anden findes de dybtgående studier af detailkomplekser efter 1800. Det er karakteristisk for forskningssituationen, at de elegante synteseprægede bidrag falder i første hovedgruppe, medens der endnu mangler megen forskning i det 19. og 20. århundredes forvaltning, før tilsvarende sammenfatninger kan laves for disse perioder.

Trods forskellighederne i forfatternes approach er det klart at se, at den røde tråd i antologien er kontinuiteten i dansk forvaltning i stort og småt. Henover omskiftelser som enevældens indførelse, ministerialsystemets etablering og overgangen til massedemokrati i begyndelsen af vort århundrede levede forvaltningen videre uden grundlæggende forandringer i organisation, forretningsgang eller personel. Et andet træk, som påpeges af stort set alle forfatterne, er forvaltningens stadige vækst både med hensyn til sagsområder og anvendte ressourcer.

Side 444

Den fbrvaltningshistoriske antologi er en fin appetitvækker for den kommende samlede forvaltningshistorie og de specialstndier, som er begvndt at blive publiceret. Vi venter spændt på de na\ste publikationer fra Stat - forvaltning - samfund; men hvis de skal få nogen særlig udbredelse, må priserne lægges på et helt andet niveau end nu. En ordinært udstyret paperback på 251 sider til 400 kroner er alt for dyr.