Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 5 (1996) 1

H. U. Ramsing: Københavns ejendomme 1377-1728. Oversigt over skøder og adkomster. Bind VII: Frimands kvarter, ved Egil Skall. Selskabet for Københavns Historie og Københavns Stadsarkiv, København 1994. Distribution gennem Københavns Stadsarkiv. 239 s., 2 kort, kr. 150.

Erik Housted

Ramsing er en institution som næppe behøver nogen nærmere præsentation,
velkendt som værket vil være for de fleste som beskæftiger sig med Københavns
ældre historie eller med personalhistorie.

Når der alligevel er god grund til at gøre opmærksom på det nyudkomne bind skyldes det, at der er gået hele 15 år siden det forrige bind så dagens lys. Ramsing nåede selv at udgive bind I-TV (Øster, Strand, Snarens og Vester kvarterer) før sin død i 1946.1 1962 fulgte bind VIII, Købmager kvarter, ved Albert Fabritius som på grund af sine særlige forudsætninger med hensyn til kvarteret ønskede dette bind udgivet før de følgende. Bind V, Nørre kvarter, kom i 1967 ligeledes ved Albert Fabritius, på grundlag af et af Ramsing selv og af Victor Hermansen videreført, men på grund af dennes død ufuldendt manuskript.

Efter Fabritius død i 1976 måtte en fortsat udgivelse bero alene på Ramsings materiale, som ikke netop hører til det lettest læselige og desværre med mange ikke let gennemskuelige noter og forkortelser. Opgaven blev løst af Egil Skall og Poul Strømstad i fællig og i 1979 kunne bind VI, Klædebo kvarter se dagens lys, omend i en noget forenklet og mere skematiseret form hvor oplysninger om den enkelte ejendom er opstillet i kolonner med datering, ejerens navn og erhverv og kildehenvisninger. I mange tilfælde er ejerlisterne ført noget længere frem end til branden i 1728 så der let opnås forbindelse til skøde- og panteprotokollernes realregistre. Hertil kommer en konkordans over matrikelnumrene 1689, 1756 og de nugældende numre fra 1806 samt kvarterkort med Ramsings rekonstruktion 1689 og Berggrens matrikelkort fra 1886 (i det nye bind Stadskonduktørens matrikelkort 1860).

Denne form er naturligt fortsat i det nyudkomne bind VII. Det er igen nu fhv. ekspeditionssekretær på Stadsarkivet Egil Skall som alene har påtaget sig den fortjenstfulde opgave at benytte sit otium til redigering og renskrivning af manuskriptet. Kun på et væsentligt punkt adskiller det sig fra de tidligere bind: af økonomiske grunde udkommer det trykt som manuskript på basis af en computerudskrift og i et format som ikke helt svarer til de øvrige bind (ved indbinding lader det sig dog gøre at få højden til at passe).

Også bind IX, Rosenborg kvarter, foreligger færddigredigeret og kan, indtil der findes penge til trykning, benyttes på Stadsarkivets læsesal. Herefter vil der alene mangle Rosenborg kvarter og Set. Annæ kvartererne, som der forhåbentlig også kan findes tid, kræfter og penge til at redigere og udgive.

Værket er selvsagt ikke morskabslæsning, men et uhyre nyttigt og meget
benyttet opslagsværk.