Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 5 (1996) 1

Finn Fuglestad (og Morten Løtveit og Anne Kathrine Eian): Latin-Amerikas og Karibiens historie. Cappelen Akademisk Forlag, Oslo, 1994. 347 s. 248 norske kroner.

Erik Gøbel

Side 245

Som underviser ved universitetet i Oslo har Finn Fuglestad følt et stærkt behov for en grundbog på et nordisk sprog om Latinamerikas historie. Nu har han så selv skrevet den - med assistance af Anne Kathrine Eian, som har forfattet indledningskapitlet om de geografiske forhold, og Morten Løtveit, som har taget sig af slutkapitlet med historien efter 1930.

Fremstillingen er meget engageret og velskrevet. Den lægger især vægt på

Side 246

strukturelle forhold og trækker lange linier i historien. Man føler sig tryg ved
Finn Fuglestads kompetente syntese over det vidtfavnende emne.

Han har valgt at lægge megen vægt på perioden 1492-1700. Den er den mest centrale, dels fordi det førkolumbianske Amerika da gik til grunde, dels fordi de strukturer blev dannet, som kom til at præge Latinamerika i al eftertid. Også det nittende århundrede får en solid behandling, medens tiden efter 1930 kun er noget stedmoderligt behandlet.

I de centrale afsnit gøres der fortjenstfuldt meget ud af det globale perspektiv, idet udviklingen i Spanien og Portugal beskrives forholdsvis detaljeret; stedvis tager denne gennemgang af europæiske forhold dog overhånd, så pladsen übetinget ville have været bedre anvendt til mere indgående beskrivelse af forholdene i selve Latinamerika. En af Fuglestads hovedteser er, at Latinamerika blev koloniseret af to af Europas gammeldags samfund - Spanien og Portugal. Disse havde svært ved at klare konkurrencen med det nye Europas mere effektive stater som England og Nederlandene, der var karakteriserede ved gryende kapitalisme og stadig tiltagende sekularisering. Hertil kom som en indre komplikation på Den iberiske Halvø de stærke modsætninger, der oftest var mellem styret i moderlandene og deres kolonister i Amerika. Endelig må det fremhæves, at Fuglestad overalt lægger vægt på at bringe så mangefacetterede forklaringer som muligt; således opererer han i forbindelse med den spanske erobring med både en militær, en bureaukratisk, en demografisk, en økologisk og en religiøs erobring af Amerika.

Indledningsvis i bogen er der meget kort redegjort for kildesituationen, og til slut findes ret omfattende, men ukommenterede litteraturlister. Fremstillingen er ikke forsynet med noter; men referencer og forskningsdiskussion findes ofte i brødteksten. Bogen er forsynet med et udmærket register (hvor Brasilien dog helt mangler!) og med de nødvendigste kort.

Alt i alt må man sige, at Finn Fuglestads syntese er meget vellykket. Med sit friske sprog, klare disponering og problemorienterede fremstilling vil bogen utvivlsomt vise sig inspirerende for studerende og andre med særlig interesse for Latinamerikas historie.