Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 4 (1995) 2

Karsten Lomholt: Elskere og asketer. Introduktion til islamisk mystik. Kbh. Universitet, Museum Tusculanums forlag 1994, 179 s., kr. 198.

E. Ladewig Petersen

Den skandinaviske litteratur om den islamiske mystik - sufismen - er alt andet end righoldig. Bortset fra korte og kyndige passager i oversigtsværker (Johs. Pedersen (1928) Jes P.Asmussen (1981)) har kun Johs. Pedersen og den svenske religionshistoriker Tor Andræ (Tmyrtentrådgården', Sthlm. 1947) leveret vigtige primærstudier. Allerede af den grund må Karsten Lomholts introduktion, som også hviler på omfattende førstehåndskendskab til kildematerialet, modtages med forventninger - som ikke bliver gjort til skamme.

I en række kronologiske og tematiske kapitler følger Lomholt mystiken fra første færd via udbygning og institutionalisering til forfaldet i vor tid: Fra dommedagsfrygt (som allerede hos profeten) og askese hos al-Hasan al-Basri (d. 728) i protest mod kalifatets angivelige verdsliggørelse til al-Halladjs identificeren sig selv med gud (en holdning, der kostede ham livet på korset 922); over ibn al-Arabi's (d. 1240) systematisering og forsøg på forsoning med den ortodokse teologi og filosofi; og endelig ordensdannelsen og sufismens indre og ydre, folkelige mission (iøvrigt den eneste gruppe i islam, som driver mission). Hertil må føjes, at sufismen fra al-Halladj udtrykte sig i stærke og malende, erotiske vendinger for at markere sufismens selvudslettende identificeren sig selv med gud.

Bogen må nærmest karakteriseres som hermeneutisk-analytisk og slutter sig derved til Johs. Pedersens tradition. Og fremstillingen er højst kompetent og krydres af talrige citater fra islamiske mystikeres prosa og poesi. Alt i alt en værdifuld gevinst for skandinaviske forskere og læsere.