Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 3 (1994) 2

Margit Mogensen: Eventyrets tid. Danmarks deltagelse i verdensudstillingerne 1851-1900. Landbohistorisk Selskab 1993, ekspedition Dansk Landbrugsmuseum, GI. Estrup, 8963 Auning. 420 s. ill., engl. resumé, kr. 288,-.

Dorthe Falcon Møller

Side 420

Bogens titel er et citat fra H. C. Andersen, der efter et besøg på verdensudstillingen i Paris i 186*7 skrev, at vor tid er eventyrets tid. De store udstillinger rundt om i Europa og i Amerika i sidste halvdel af forrige århundrede, har, også set med vor tid øjne, et fantastisk skær over sig. De var i datidens øjne lige så utrolige som verdensudstillingen i Sevilla var for vort nutidige blik i 1992.

Margit Mogensen har ganske nøgternt arbejdet sig igennem de store begivenheder. London 1951, Paris 1855, London 1862, Paris 1867, Wien 1873, Philadelphia 1876, Paris 1878, Paris 1889, Chicago 1893 og Paris år 1900. Hver udstilling har fået sin gennemgang bygget op efter samme mønster, baggrunden, de danske overvejelser både fra officielt hold og i Industriforeningen angående deltagelse eller ej, forberedelser, deltagelse, præmiering, afvikling og eftervurdering af indsatsen. Verdensudstillingerne omfattede både industri, håndværk, landbrug etc., og hver udstilling havde endvidere en kunstafdeling. Det er især denne sidste side af udstillingerne, der har forfatterens bevågenhed, og de kunstneriske forberedelser, overvejelser om hvad og hvem der skulle med, samt den opmærksomhed netop dette danske bidrag affødte, er den røde tråd bogen igennem. Det er et emne, der ikke tidligere har vakt den store kunsthistoriske interesse, og bogen er herved et vigtigt bidrag til forståelsen af den datidige officielle danske kunstinteresse og -politik.

Det er et imponerende stort materiale, der danner baggrund for fremstillingen. Der er i udstrakt grad benyttet centrale kilder såsom Indenrigsministeriets 1. kontor, Det Reiersenske Fond og Industriforeningens arkiv i Erhvervarkivet. Men derudover er der gået langt videre i brug af materiale fra bl.a. Udenrigsministeriet, diverse gesandtskaber rundt om i verden, Kultusministeriet og flere privatarkiver. Endvidere er der udarbejdet en imponerende litteraturliste, som enhver, der beskæftiger sig med dette emne, ikke kan undgå at få både reelle oplysninger og inspiration fra.

Det er måske en bog, der let bliver overset, fordi emnet ved sin »eventyrlighed«
kunne anses som lidt for perifert i den traditionelle historieforskning. Men
enhver, der dyrker industri-, håndværks- og branchehistorie, kommer ikke uden

Side 421

om disse store udstillingers betydning. Man havde her lejlighed til at præsentere sig i et internationalt forum, man kunne blive inspireret af udlandets nyheder, og man kunne vise det danske flag. I tilknytning til mange af udstillingerne blev der fra forskellig side sat penge af til rejsestipendier, så de direkte interesserede havde mulighed for at overvære begivenhederne. Alle disse aspekter- og flere til - er taget med i denne bog, som fortjener at blive brugt og læst.