Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 2 (1993) 2

Jørgen Elsøe Jensen: Danmarks Middelalderlige Byplaner. Fyn med omliggende øer. Dansk Komité for Byhistorie. Odense Universitetsforlag 1992. 176 s., ill. og kort, 225 kr.

Poul-Erik Bjørn Nielsen

Side 436

Med dette bind om byplaner på Fyn og omliggende øer indledes en serie om de middelalderlige byplaner i det nuværende Danmark. Serien er skrevet af Jørgen Elsøe Jensen og udgives med støtte fra Planstyrelsen og i samarbejde med Dansk Komité for Byhistorie. Registreringen og udgivelsen af de middelalderlige byplaner er et led i Danmarks opfyldelse af Granada-konventionen om bevaringen af Europas arkitekturarv, hvor arkitektur ikke blot opfattes som enkeltstående bygninger og monumenter, men tillige søges forstået i dens rummelige sammenhæng. Nationalt knytter projektet an til Hugo Matthiessens omfattende topografiske arbejde i århundredets første halvdel, et arbejde, som har præget generationer af historikere, arkæologer og arkitekter.

Desværre omhandler serien kun byer i det nuværende Danmark. Enhver beskæftigelse med middelalderens Danmark må gå ud over den i historisk sammenhæng unge grænse fra 1920 og tillige omfatte hertugdømmerne (eller i det mindste Slesvig) samt Skåne, Halland og Blekinge. Ikke mindst ved arbejdet med byer er dette nødvendigt; nogle af periodens ældste og mest interessante byer (Hedeby/Slesvig og Lund) ligger udenfor det nuværende Danmark - tilsvarende var Malmø vel nok en af de mest betydningsfulde senmiddelalderlige byer. Den geografiske afgrænsning forringer seriens værdi som opslagsværk for middelalderhistorikere og -arkæologer, ligesom den givetvis vanskeliggør forfatterens syntesedannelse. Forfatteren kommenterer ikke selv den geografiske afgrænsning, men jeg går ud fra, at det er de bevilligende myndigheder, som ikke ønsker at støtte »grænseoverskridende« projekter. Det er synd, for alle anstrengelser til trods er og bliver et værk kun omfattende det halve middelalderlige Danmark en torso.

Det foreliggende bind er det første i serien og indeholder udover en fyldig gennemgang af de enkelte fynske byers byplaner tillige en indledning, hvori der redegøres for en række metodiske og teoretiske overvejelser, som må antages at være gældende for hele serien.

Byernes lokalisering og planlægning tilskrives af forfatteren helt ensidigt

Side 437

handelen, noget som må siges at være stærkt omdiskuteret. Ikke mindst synes det vanskeligt alene udfra handelen at forstå det radikale nybrud, der sker fra slutningen af det 10. århundrede til begyndelsen af det 12. århundrede, hvor antallet af byer — eller måske snarere urbaniserede bebyggelser - synes at eksplodere. Handelen har naturligvis spillet en ikke übetydelig rolle, men idag tillægger man tillige redistributionen af landbrugets ressourcer baseret på den feudale og regale økonomi med de urbaniserede bebyggelser som omdrejningspunkten stor betydning for disses udvikling. Det kan også tjene til forklaring af, hvorfor enkelte byer (f.eks. Roskilde og Lund) udviklede sig til store centre, et forhold, som ikke skyldtes fri handel, men primært disse byers rolle som politisk og religiøst funderede redistributionscentre. I det hele taget synes forfatterens gentagne fremhævelser af »markedsøkonomiens« betydning ikke at være overbevisendebegrundet.

Forfatteren mener udfra sine studier af byplanerne at kunne fastslå, at disse er oprindelige, dvs. at grundstrukturen i gadeforløb m.v. går tilbage til anlæggelsesfasen, hvilket på Fyn typisk vil sige det 12. århundrede. Andre undersøgelser synes imidlertid at vise, at der i løbet af middelalderen kan foregå radikale ændringer af byplanen. Udgravninger i Slesvig by har således afsløret, at torvet (Rathausmarkt), som alle troede var oprindeligt, først er kommet til i det 13. århundrede, hvor det blev udlagt over en tidligere kirkebygning, kirkegård og almindelig bebyggelse. Udlægningen af torvet må i Slesvigs tilfælde have betydet en omlægning af byens trafik. Det er muligt, at byplanerne for Fyns vedkommende går tilbage til byernes anlæggelsestidspunkt, men på basis heraf at drage konklusioner for alle de danske middelalderlige byers vedkommende synes ikke holdbart - alene forholdene i Slesvig by taler herimod.

Den væsentligste del af bindet er imidlertid ikke teoridannelsen, men gennemgangen af de 10 middelalderlige byplaner på Fyn og omliggende øer. Hver by behandles indgående med en redegørelse for byens placering i landskabet, for oplandstrafikkens veje, gadenettets udfoldelse etc. Hver by indplaceres i en overordnet typologi af byplaner, ligesom byens alder og senere udvikling diskuteres. Beskrivelsen af de enkelte byer er anskueligt illustreret med kort og fotos. Endelig er der for hver by en fyldig litteraturliste. Serien kan stærkt anbefales til alle, som arbejder med middelalderlige byer og disses senere udvikling, og man far ligefrem lyst til at anvende bogen som guide ved byvandringer.