Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 2 (1993) 2

Carsten Porskrog Rasmussen: Vækst og virke ved grænsen. Bov og Holbøl sogne 1920-1990. Institut for grænseregionsforskning, Åbenrå, 1992. 366 pp., ill. Pris 175 kr.

Klaus Petersen

Side 460

Carsten Porskrog Rasmussens bog om de to sønderjyske sogne Bov og Holbøl er
ikke en sognehistorie i gængs forstand, men som tiden antyder en beskrivelse af
udviklingen i de to sogne - en udvikling fra et bondesamfund til et transportcenter.Fremstillingen

Side 461

center.Fremstillingeninddrager både relevant trykt materiale og materiale fra offentlige, forenings og private arkiver suppleret med interviews og mundtlige oplysninger (overvejende til belysning af erhvervs- og foreningsforhold). For lokalpolitikken efter 1970 har forfatteren dog været nødt til at bygge på skildringer fra dagspressen; man kan i den forbindelse pege på, at det kan være problematisk, da de lokale aviser (Jydske Tidende og Vestkysten der idag er slået sammen) begge må betegnes som borgerlige. CPR har valgt at begrænse sin undersøgelse til at omfatte tre aspekter af udviklingen: den erhvervsmæssige, den kommunalpolitiske og foreningslivet. Dette valg sætter dispositionen for bogens to hovedafsnit, der omhandler egnens udvikling på hver side af 1945. I begge afsnit beskrives først og mest udførligt den erhvervsmæssige udvikling, dernæst den kommunalpolitiske, og der rundes af med et afsnit om foreningslivet. Udfra fremstillingen bliver det den erhvervsmæssige eller »lokaløkonomiske« udvikling, der fremstår som den determinerende, og som den der medfører ændringer i det politiske og sociale liv i sognene.

I bogens første del »baneby og bondeland 1920-45« er det forskellen og kontrasten mellem den nye og hastigt voksende baneby Padborg og det omkringliggende bondeland, der fokuseres på. Padborg blev efterhånden til en rigtig by, der satte sit præg på det politiske liv i Bov sogn og virkede som et lokomotiv for udvikling. De mange offentligt ansatte (DSB) gjorde Socialdemokratiet til det største og dominerende parti og gav sognet et solidt skattegrundlag, der kunne støtte modernisering. Medens der således skete en del i Bov sogn, var det af bønderne dominerede liv i Holbøl mere statisk både økonomisk og politisk. Denne forskel mellem de to sognekommuner fortsatte indtil sammenlægningen i 1970.

I det andet hovedafsnit »bilernes by 1945-90« er det især lastbiler og Bov-egnens rolle som transportcenter, der beskrives. De mange navne og detaljer i afsnittet om de private transporterhverv (s. 195-225) gør, at fremstillingen virker noget opremsningsagtig, men lastbiler og spedition er unægteligt et meget centralt træk ved egnens udvikling. På baggrund af denne udvikling beskriver CPR så de kommunalpolitiske mønstre og det offentliges vækst, og afsluttende beskrives foreningslivet og dettes tilbagegang.

Bogen er som helhed velskrevet (specielt afsnittet om den tidlige lokalpolitik s. 82-110 og beskrivelserne af foreningslivet s. 111-140, 311-332) og giver en interessant og detaljeret skildring af en lokal udvikling, der både har generelle og specielle træk. Det lykkes for CPR at få de 3 sider af udviklingen (erhvervsudviklingen, kommunalpolitikken og foreningslivet) til at udgøre en helhed, med den erhvervsmæssige udvikling som den afgørende determinant.