Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 1 (1992) 2

C. Rise Hansen: Missionær Christian Vilhelm Grønning. En slesvigsk missionær i Indien og hans elever i 1800-tallet. Studier, udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland, nr. 6. Aabenraa, Historisk Samfund for Sønderjylland, 1991. 175 s. 150 kr. (98 kr. for medlemmer).

Niels Kastfelt

Side 472

Udforskningen afkristne missioners historie var tidligere overvejende et teologisk forskningsområde. Inden for det sidste par årtier er historikere og etnografer imidlertid i højere grad begyndt at interessere sig for emnet, hvilket f.eks. gav sig udslag i Statens humanistiske Forskningsråds projekt »Kristen Mission og Kulturpolitik« i begyndelsen af 1980erne. Blandt deltagerne var arkivar ved Rigsarkivet C. Rise Hansen, der bidrog til projektet med bogen Ydre Mission. Arkivfortegnelser. Vejledning i benyttelse af Rigsarkivets samlinger til Dansk Ydre Missions Historie (Studier i Kristen Mission og Kulturpolitik 1, København, G.E.C.Gad, 1988).

I sin nye bog beskriver Rise Hansen den slesvigske missionær Christian Vilhelm Grønning og hans arbejde i Danmark, Tyskland og Indien. Grønning blev født i Fredericia i 1813 og voksede op i Tyskland, hvor han blev uddannet som væver. Som ung begyndte han at færdes i missionsinteresserede kredse, og under et ophold i København i 1834 blev han stærkt inspireret af Brødremenigheden.Grønnings voksende missionsinteresse førte til, at han fra 1840 fik forbindelse med Norddeutsche Missions-Gesellschaft i Hamburg. Han blev antaget som missionær og uddannet på missionens seminarium indtil 1845. Sammen med missionæren F.August Heise blev Grønning udset til at arbejde i Indien, hvortil han ankom i 1845, og hvor han med afbrydelser opholdt sig indtil 1865. Han arbejdede i Rajahmundry i Sydindien indtil 1850, hvor Norddeutsche Missions-Gesellschaft måtte opgive sit arbejde i området. Grønning overgik derefter til American Evangelical Lutheran Mission Society og fik nu hovedkvarteri Guntur. Under et hjemmeophold i 1858-1860 fik han forbindelse med Det danske Missionsselskab, en forbindelse som skulle vare ved i mange år. 1861-1865 var Grønning tilbage i Indien, hvor han bl.a. af Det danske Missionsselskabblev opfordret til at undersøge mulighederne for at genoptage en dansk mission på Trankebar, hvilket Grønning dog afviste. Efter sin hjemkomst fra Indien i 1865 bosatte Grønning sig i Haderslev. Han fortsatte sin forbindelse med Det danske Missionsselskab og oprettede sin egen missionsskole i Haderslev. Efter mange og lange genvordigheder lykkedes det en af Grønnings elever, Christian Becker, at komme som missionær til Indien, hvor han dog døde efter få måneders arbejde i maj 1870. Grønning var selv i 1868 blevet præst i Aabenraa

Side 473

og derefter præst i Ballum fra 1874 til 1888, hvor han trak sig tilbage. Han døde i
1898.

Rise Hansens bog rummer en meget detaljeret og informativ skildring af Grønnings liv. Bogen giver et interessant billede af forholdene i den danske missionsverden i midten og anden halvdel af det 19. århundrede, især måske af forbindelserne mellem på den ene side danske og på den anden side tyske og amerikanske missionskredse. Forfatteren giver også et fint indblik i danske og tyske missionærers uddannelse i denne periode. Ligeledes giver Rise Hansen korte indtryk af missionærernes arbejde og forhold i Indien, hvad jeg dog personligt gerne havde hørt meget mere om. Alt i alt har Rise Hansen leveret et grundigt og interessant bidrag til studiet af dansk-tysk missionsvirksomhed i det 19. århundrede.