Historisk Tidsskrift, Bind 16. række, 1 (1992) 1

Forskning i statens arkiver. Bibliografi over bøger og afhandlinger skrevet af arkivarer ved Rigsarkivet, landsarkiverne og Erhvervsarkivet i deres forskningstid og udgivet 1980-1989. Ved Ole Degn. Rigsarkivet, G.E.C. Gad 1991. XVII + 118 sider.

Anders Monrad Møller

Man bør absolut mærke sig den fuldstændige titel for ikke at gå galt i byen. Det er arkivarernes årlige indberetninger om de trykte resultater af deres 2/7-dels forskningsforpligtelse, der ligger til grund for denne produktionsstatistik for et tiår omfattende ikke færre end 33.935 sider bøger og afhandlinger. Ganske vist har velinformerede iagttagere da ikke et øjeblik været i tvivl om fliden og publiceringsiveren indenfor arkiwerdenen, men man kan jo godt ane baggrunden for denne kvantitative markering af forskningsprofilen. Ikke mindst er det slående, at der med synlig tilfredshed sammenlignes med den åbenbart noget lavere produktivitet ved de historiske institutter på landets universiteter, hvor der ifølge årsberetningerne ikke præsteres sidetal i samme størrelsesorden.

Alt er således på det bedste, når det gælder forskning i statens arkiver, og dog hviler der et lidt ufrivilligt komisk skær over en publikation som denne. Det får være, at den ivrige udgiver har overset, at en af statens arkivarer bærer præcis det samme navn som sit fædrene ophav. Produktionstallet er derved helt uberettiget øget med 132 sider således fejlanbragt skolehistorie. Men pyt med de lånte fjer. Det skinner mere i øjnene, at den retmæssige fjederham er så utroligt dunet forstået på den måde, at talrige bidrag på blot et par sider vel dårligt kan karakteriseres som andet end notitser. Ganske vist er aviskronikker og populære bladartikler ikke medtaget, men alligevel synes man uvilkårligt, at der publiceres for meget for småt, og at ordet forskning om alt dette kan forekomme lidt vel pretentiøst. Men vel, arkivarerne har nu dokumenteret deres produktivitet, og udgiveren kan i sin næste forskningsrapport indplacere 135 sider bibliografi, som igen til sin tid kan indgå i produktionsstatistikken for 90'erne. Eller måske kræfterne kunne samles om den almindelige, danske historiske bibliografi, der bl.a. fortegner resultaterne af al forskning i statens arkiver?